Een woordvoerder van president Vladimir Poetin heeft woensdag benadrukt dat de recente Russische dopinggevallen van onder meer Maria Sharapova en Pavel Kulizhnikov niets zeggen over de gehele sport in Rusland.

"Natuurlijk zijn de dopinggevallen bekend in het Kremlin en we betreuren deze. Het is echter niet nodig om deze gevallen te projecteren op de gehele Russische sport", aldus woordvoerder Dmitry Peskov tegen persbureau R-sport.

"Nu zorgen de dopinggevallen voor een schaduw over de sport in Rusland en de prestaties van onze atleten. Het gaat hier om individuele atleten en individuele zaken", zei Peskov.

Video: Sharapova gebruikte middel vanwege gezondheidsproblemen 

Sharapova gebruikte middel vanwege gezondheidsproblemen
Sharapova gebruikte middel vanwege gezondheidsproblemen

Het Russische Ministerie van Sport heeft volgens de woordvoerder een aantal maanden geleden al gezegd dat iedere zaak onderzocht zal worden in alle openheid en in samenwerking met de relevante internationale organisaties. "Dat zal nu ook gebeuren", stelt de woordvoerder.

Rusland heeft wel aangegeven dat het voor volledige uitspraak gaat pleiten voor alle Russische sporters die positief hebben getest op het verboden middel meldonium.

Deze week werd bekend dat schaatser Kulizhnikov en tennisster Sharapova eerder dit jaar betrapt werden op gebruik van meldonium. Ook kunstrijdster Ekaterina Bobrova, shorttracker Semen Jelistratov en Alexander Markin testten eerder dit jaar positief op het middel dat sinds 1 januari op de dopinglijst staat.