Schaatsen

Nuis kwaad op betrapte Kulizhnikov

Bij Kjeld Nuis overheerst boosheid nu zijn concurrent Pavel Kulizhnikov betrapt is op het gebruik van het verboden middel meldonium.

"Als dit allemaal waar is, dan heeft hij me zoveel afgepakt de afgelopen periode. Ik vind het een verschrikkelijke dag. Niet alleen voor mij, maar ook voor het schaatsen", aldus Nuis, die eind februari achter de Rus tweede werd op het WK sprint.

"Mocht Kulizhnikov inderdaad betrapt zijn op dat middel, dan zou ik me wereldkampioen sprint mogen noemen. Maar dan besef ik meteen dat hij me zoveel heeft afgenomen. Dat moment om juichend op het podium te staan in Zuid-Korea, dat krijg ik nooit meer terug."

Eerder dit seizoen stond de 26-jarige Nuis bij de WK afstanden in Kolomna ook al met de vijf jaar jongere Kulizhnikov op het podium. De geboren Leidenaar werd derde op de kilometer achter Kulizhnikov en Denis Yuskov.

Ondanks dat hij liever als winnaar over de finish was geschaatst zegt Nuis wel blij te zijn dat dopingcontroles het gebruik van verboden middelen aan het licht hebben gebracht. "Liever nu dit bericht, dan over acht jaar. Maar momenteel ben ik vooral kwaad op hem."

Video: Kulizhnikov rijdt wereldrecord op 500 meter

Verbij en Bokko

Kai Verbij werd op het WK sprint derde achter Kulizhnikov en Nuis. De sprinter van Team beslist.nl reageert minder hard op het nieuws over Kulizhnikov. "Je hoopt dat iedereen eerlijk speelt. Als dat niet zo is, is dat enorm jammer", aldus Verbij.

In navoging van Verbij en Nuis kwam er ook reactie uit internationale hoek. De Noor Havard Bokko haalde net als Nuis hard uit naar Kulizhnikov.

"Beste Pavel. Als dit waar is hoeven we je nooit meer te zien. Nooit meer. Groeten, de schaatswereld," schreef Bokko op Twitter.

De KNSB reageerde geschokt op het nieuws. "Elk dopinggeval is slecht voor de sport, in dit geval voor het schaatsen", zei technisch directeur Arie Koops.

"Wij hechten veel waarde aan eerlijke sport, integriteit van de sport en de gezondheid van de sporter. Het is dan ook belangrijk dat er dopingregels zijn en dat die gehandhaafd worden."

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie