Brian Mariano is betrapt op doping en voorlopig geschorst. De meervoudig Nederlands kampioen op de 60 meter is positief bevonden bij een dopingcontrole na een wedstrijd op 6 februari in Frankrijk. 

Dat meldt de Nederlandse Atletiekunie dinsdag, zonder daarbij bekend te maken om welk verboden middel het gaat.

De 31-jarige Mariano zegt dat van opzet geen sprake is. "Ik heb geen idee hoe ik de gevonden stof binnen heb gekregen", aldus de sprinter in een verklaring.

"Mogelijk dat een van de supplementen die ik via het internet heb besteld die stof bevat. Ik weet dat ik daar zelf verantwoordelijk voor ben en accepteer daarom ook de voorlopige sanctie."

Nederlands record

Mariano is houder van het Nederlands record op de 60 meter met 6,60 seconden. Churandy Martina, evenals Mariano geboren op Curaçao, evenaarde deze winter die recordtijd.

Op de Olympische Spelen in Londen in 2012 werd Mariano zesde met de Nederlandse estafetteploeg op de 4x100 meter. Datzelfde jaar veroverde hij met Nederland goud op dat onderdeel bij de EK in Helsinki.

Mariano is niet het eerste dopinggeval dat dinsdag aan het licht is gekomen. Schaatser Pavel Kulizhnikov is betrapt op het gebruik van meldonium. 

Maandag maakte tennisster Maria Sharapova ook al bekend dat zij positief getest is op dat middel.