Drie dagen na het bereiken van de bekerfinale heeft FC Utrecht zaterdagavond een ruime overwinning geboekt bij sc Heerenveen: 4-0. PEC Zwolle zegevierde met 2-1 tegen De Graafschap.

Andreas Ludwig hielp FC Utrecht al na zes minuten aan een voorsprong. Heerenveen moest na een halfuur met tien man verder nadat Joey van den Berg een directe rode kaart kreeg. 

De aanvoerder van de thuisploeg ging op de enkel van Sebastien Haller staan en pakte de zevende rode kaart uit zijn Eredivisie-loopbaan. 

Van den Berg evenaarde daarmee het recordaantal rode kaarten in de Eredivisie van Gregoor van Dijk (ex-FC Utrecht).

Het duurde lang voordat FC Utrecht de overtalsituatie ook in de score tot uitdrukking bracht, maar in het laatste kwartier kwamen de bezoekers nog drie keer tot scoren. 

Boymans

Ruud Boymans kon een kwartier voor tijd binnenschieten op aangeven van Willem Janssen, die een voorzet doorkopte. Drie minuten later maakte Boymans er ook 3-0 van na goed voorbereidend werk van Ruben Ligeon.

Het slotakkoord was voor Christian Kum, die binnenkopte na een voorzet van Nacer Barazite. 

Door de zege stijgt FC Utrecht voorlopig naar de derde plek. Concurrenten Feyenoord en AZ kunnen de bekerfinalist zondag weer passeren op de ranglijst.

De Rotterdammers spelen in eigen huis tegen SC Cambuur, terwijl de Alkmaarders Excelsior ontvangen. Heerenveen blijft deze speelronde op de elfde plek steken met 33 punten. 

PEC-De Graafschap

Eerder op de avond hielp Stef Nijland zijn PEC Zwolle met twee doelpunten aan een nipte 2-1 overwinning in het thuisduel met hekkensluiter De Graafschap.

Nijland sloeg twee keer toe in de eerste helft. Lars Veldwijk was bij beide doelpunten de aangever. Nathan Kabasele tekende in de tweede helft voor de aansluitingstreffer.

Door de nipte zege herstelde de ploeg van trainer Ron Jans zich van de 1-0 nederlaag van vorige week tegen laagvlieger SC Cambuur. Voor De Graafschap is het de tweede nederlaag op rij.

PEC heeft nu 38 punten en stijgt voorlopig naar de zesde plek. NEC, Vitesse en Heracles Almelo komen zondag nog in actie en kunnen de Zwollenaren weer passeren op de ranglijst. De Graafschap draagt ook na speelronde 26 de rode lantaarn.

Fout

PEC werd in de eerste helft in het zadel geholpen door De Graafschap na dom balverlies van middenvelder Bryan Smeets. Veldwijk profiteerde en gunde Nijland het eerste doelpunt van de wedstrijd. 

Tien minuten later werd de score al verdubbeld. Veldwijk controleerde een hoge voorzet op de borst en legde zo de bal klaar voor de inlopende Nijland, die de bal hard in de bovenhoek schoot. 

De Graafschap kwam in de tweede helft vaker voor het doel van Mickey van der Hart en tekende na 67 minuten spelen ook voor de aansluitingstreffer. Kabasele schoot de bal met enig geluk binnen. 

De bezoekers uit Doetinchem voerden de druk na dat doelpunt op, maar de beste kans was voor Veldwijk. Door de pressie van De Graafschap kreeg de defensie van PEC het even moeilijk, maar echt grote kansen op de gelijkmaker bleven uit.

Bekijk het programma, de uitslagen en de stand in de Eredivisie