De internationale wielerunie UCI denkt deze week ongeveer tweehonderd fietsen van deelnemers aan de wereldkampioenschappen baanwielrennen te controleren op mechanische doping.

In ieder geval wordt het materiaal van de medaillewinnaars gecontroleerd, vertelde voorzitter Brian Cookson zaterdag tijdens de WK in Londen.

"We nemen mechanische doping zeer serieus. We hebben onze controlemethode in de afgelopen maanden vereenvoudigd en kunnen sneller testen'', aldus de UCI-baas.

Mechanische doping staat in de schijnwerpers sinds de ontdekking van een motortje in een van de fietsen van de Belgische veldrijdster Femke Van den Driessche, tijdens de afgelopen WK in Heusden-Zolder.

Testevent

Cookson meldde ook dat het olympische testevent op de wielerbaan in Rio de Janeiro op de tocht staat. De Brit vreest dat de piste mogelijk niet op tijd klaar is voor het evenement, dat eind april wordt gehouden.

"Het wordt een grote uitdaging om alles op tijd af te krijgen'', zei Cookson.

Het testevent zou in eerste instantie half maart al worden gehouden. De organisatoren van de Olympische Spelen besloten in januari het testtoernooi naar eind april te verplaatsen, zodat er meer tijd is om de baan aan te leggen.

Ze hebben ondertussen een ander bedrijf in de arm genomen dat de houten vloer op de wielerbaan moet plaatsen. "Ik heb begrepen dat ze momenteel met het hout bezig zijn'', stelde Cookson. "Daarvoor moeten de omstandigheden perfect zijn."