Franz Beckenbauer had geen idee dat er geld werd overgemaakt naar Qatar toen hij voorzitter was van het organisatiecomité van het WK 2006. 

Dat zegt hij tegen Bild am Sonntag. De ethische commissie van de FIFA liet eerder op zaterdag weten het onderzoek over het binnenhalen van het WK in Duitsland te gaan bestuderen. 

Uit een vrijdag gepubliceerd onderzoek blijkt dat er namelijk meermaals geld van en naar een rekening van Beckenbauer vloeide, al is nog niet bewezen dat er stemmen zijn gekocht om het WK binnen te halen.   

Eerst ging in termijnen zes miljoen Zwitserse frank van de rekening van de oud-topvoetballer via een Zwitsers advocatenkantoor naar Qatar, later werd er weer zes miljoen teruggeboekt. 

"Ik hoorde pas afgelopen woensdag dat er geld naar Qatar werd overgemaakt'', beweert Beckenbauer. Manager Robert Schwan was verantwoordelijk voor de betalingen, al geeft Beckenbauer wel toe dat hij achteraf bezien fouten heeft gemaakt.

Niersbach

De FIFA zal zich naast Beckenbauer ook richten op Wolfgang Niersbach, de voormalige chef van de Duitse bond. Die zit namelijk in het dagelijks bestuur van de mondiale bond.

Niersbach werd ontslagen als bondsvoorzitter nadat Der Spiegel bekendmaakte dat de Duitse bond DFB in 2005 6,7 miljoen euro overmaakte naar de FIFA. Dat was zogenaamd bedoeld voor een gala.

Vanaf de FIFA werd het geld echter teruggesluisd naar Adidas-topman Robert Louis-Dreyfus.

Blatter

In 2000 kreeg Duitsland met twaalf stemmen tegen elf het WK toegewezen, ten koste van Zuid-Afrika. De onderzoekers kunnen niet bewijzen, maar ook niet uitsluiten dat het WK is gekocht.

Niet iedereen die ze wilden spreken, werkte mee aan het onderzoek. Blatter bijvoorbeeld gaf niet thuis en niet alle documenten waren nog te achterhalen.