Tim Veldt heeft zaterdagavond het omnium bij de WK baanwielrennen in Londen afgesloten op de zevende plaats. De 32-jarige Nederlander plaatste zich zo voor de Spelen van komende zomer in Rio de Janeiro.

De wereldtitel ging na een spectaculaire en zeer spannende puntenkoers naar Fernando Gaviria. De 21-jarige Colombiaan, die op de weg uitkomt voor Etixx-Quick Step, prolongeerde zijn titel.

De Duitser Roger Kluge pakte zilver, terwijl de Australiër Glenn O'Shea het podium completeerde.

De top drie eindigde allemaal op 191 punten, maar Gaviria had het vaakst een hoge klassering gepakt in de tussensprints van de puntenkoers.

Elia Viviani moest genoegen nemen met de vierde plaats, terwijl Mark Cavendish niet verder kwam dan plek zes.

Opofferen

Veldt offerde op de puntenkoers, het zesde en laatste onderdeel van het omnium, zijn derde plek op om een ticket voor de Olympische Spelen veilig te stellen.

De Noord-Hollander stond na vijf van de zes onderdelen derde, maar zou vaak mee moeten sprinten op de puntenkoers om zijn achtervolgers, onder wie Cavendish, van het lijf te houden.

Om een startbewijs voor Rio af te dwingen, moest hij echter vooral op de Rus Viktor Manakov en de Zwitser Gael Süter letten. Veldt koos voor het laatste en liet de sprints voor wat ze waren. Die tactiek betaalde zich uit. De Amsterdammer reed als een schaduw van zijn concurrenten en veroverde zo een startbewijs voor de Spelen.

"Het was ontzettend belangrijk om die Rus voor te blijven'', zei Veldt. "Het was een rare wedstrijd, met heel veel blokken die tegen elkaar aan het rijden waren."

Wild

Bij de vrouwen liet Kirsten Wild zich verrassen op de afvalkoers, het derde onderdeel van het omnium. De Nederlandse eindigde in Londen als zesde.

Daardoor zakte ze van de vierde naar de vijfde plaats in de tussenstand en een podiumplaats is nu ver weg. Eerder op de dag werd Wild vierde op de individuele achtervolging en zevende op de scratch.

De afvalrace werd gewonnen door de Amerikaanse Sarah Hammer die de Britse Laura Trott klopte in de eindsprint. In de tussenstand delen Hammer en Trott de leiding met elk 112 punten.

Eerder op de dag eindigde Wild als zevende op de scratch, het onderdeel waarop ze eerder op dit WK het zilver pakte.

Kenny

Jason Kenny zorgde voor een explosie in Londen door in eigen huis de wereldtitel op de sprint te winnen. In de finale versloeg de Brit Matthew Glaetzer.

De Australiër won de eerste sprint met miniem verschil, maar in de tweede spurt reed Kenny tactischer. De Brit ving een vroege sprint op, drukte zijn tegenstander naar boven en hield Glaetzer met ruime marge van het lijf.

In de derde en beslissende sprint wachtte Kenny erg lang toen zijn opponent van de kop aanging. In de laatste bocht had de meervoudig olympisch kampioen echter een hogere snelheid en won hij op de streep.

Het brons ging naar de Rus Denis Dmitriev. Die was in twee sprints veel te sterk voor de Pool Damian Zielinski. Theo Bos en Jeffrey Hoogland wisten niet in de buurt van het podium te komen. Zij werden vrijdag al vroeg in het toernooi uitgeschakeld.

Van Riessen

Laurine van Riessen en Elis Ligtlee werden eerder op zaterdag uitgeschakeld op het onderdeel sprint. Van Riessen strandde in de kwartfinale, voor Ligtlee waren de achtste finales het eindstation.

Van Riessen moest het in de kwartfinale in een spannende wedstrijd afleggen tegen Natasha Hansen uit Nieuw-Zeeland en slaagde er vervolgens ook niet in om via de herkansingen verder te gaan.

Ligtlee, de huidige Europees kampioen, overleefde de kwalificaties nog eenvoudig, maar een ronde later ging het mis. Ze moest haar meerdere erkennen in de Britse Jessica Varnish. Ligtlee won vorig jaar nog zilver op de sprint en ze pakte vrijdag nog een bronzen medaille op de 500 meter tijdrit.

Eerder deze week eindigden Ligtlee en Van Riessen als zesde op de teamsprint, hetgeen goed was voor een olympisch ticket. Op de keirin finishte Ligtlee teleurstellend als elfde.