Sparta heeft vrijdag de voorsprong aan kop van de Jupiler League vergroot. De Rotterdammers wonnen zelf diep in blessuretijd met 2-1 bij FC Oss, terwijl achtervolger VVV-Venlo in de toegevoegde tijd genoegen moest nemen met een gelijkspel bij Telstar (2-2).

Sparta vergrootte het gat daardoor tot elf punten en heeft bovendien een wedstrijd minder gespeeld. De ploeg van trainer Alex Pastoor kan het kampioenschap en de zo gewenste terugkeer naar de Eredivisie nauwelijks meer ontgaan.

Lang leek het erop dat VVV de achterstand op de koploper juist zou terugbrengen tot zeven punten. De Limburgers moesten echter tegen tien man van Telstar in de 92e minuut de gelijkmaker van Donovan Deekman incasseren, terwijl Sparta in en tegen Oss in de 95e minuut de winst pakte.

Topschutter Thomas Verhaar schoot de Rotterdammers met een benutte strafschop naar een nóg grotere voorsprong aan kop van de Jupiler League.

Sparta had halverwege de eerste helft de leiding genomen via Roland Bergkamp. Een inschattingsfout van doelman Roy Kortsmit, die onnodig ver uit zijn doel kwam, leidde echter tot de gelijkmaker.

Richard van der Venne strafte die fout van Kortsmit genadeloos af. De vleugelspits van Oss trapte de bal vanaf de linkerkant langs de uitgelopen keeper in het lege doel. Sparta leek na zes overwinningen op rij weer eens puntenverlies te moeten incasseren, maar weer sloeg de ploeg vlak voor tijd toe.

Bekijk de samenvatting van FC Oss-Sparta
Bekijk de samenvatting van FC Oss-Sparta

Vuurwerk

Nummer drie FC Eindhoven, dat veertien punten minder heeft dan Sparta, zegevierde met 2-1 bij Helmond Sport. De Brabantse burenruzie lag een kwartier stil, nadat supporters diverse keren zwaar vuurwerk op het veld hadden gegooid. 

Scheidsrechter Laurens Gerrets stuurde al na dertien minuten verdediger Kai Heerings van de thuisclub met rood van het veld, omdat hij zou hebben nagetrapt. Gerrets besloot na 35 minuten alle spelers naar de kleedkamers te dirigeren, nadat voor de zoveelste keer vuurwerk vanaf de tribunes op de kunstgrasmat was gegooid. Na een afkoelingsperiode ging de wedstrijd verder.

Anthony van den Hurk was met twee doelpunten in de laatste 25 minuten de gevierde man bij Eindhoven.

Bekijk de samenvatting van Helmond Sport-FC Eindhoven
Bekijk de samenvatting van Helmond Sport-FC Eindhoven

NAC

NAC Breda rekende in het eigen Rat Verlegh-stadion moeizaam af met Achilles'29: 3-1. Hekkensluiter RKC Waalwijk boekte bij FC Dordrecht weer eens een overwinning: 1-2. Regino Cicilia maakte in de 89e minuut het winnende doelpunt.

Go Ahead Eagles kwam in De Adelaarshorst niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel tegen FC Emmen. Almere City zette op eigen veld Jong Ajax met 2-1 opzij. Richairo Zivkovic was verantwoordelijk voor de Amsterdamse goal.

Bekijk de uitslagen, het programma en de stand in de Jupiler League