Marit Bouwmeester heeft vrijdag in de twaalfde en laatste race van het EK in de olympische klasse Laser Radial het goud gegrepen.

De Friese zeilster begon de dag met een twaalfde en dertiende plek, waardoor brons de meest logische medaille leek, maar sloeg daarna alsnog toe.

Door in de beslissende wedstrijd als vierde te finishen, hield ze de Zweedse Josefin Olsson en de Finse Tuula Tenkanen achter zich in de eindrangschikking.

Het verschil was uiteindelijk twee respectievelijk veertien punten. Olsson kwam in de slotrace als zeventiende over de finishlijn.

Bouwmeester domineerde in de eerste dagen voor de kust van Las Palmas met drie zeges, twee tweede plaatsen en een derde in haar groep. Daarna had ze tussen de beteren in de 'gouden vloot' meer moeite met de omstandigheden, om uiteindelijk toch met de Europese titel naar huis te gaan.

Mondiale top

Op weg naar Rio de Janeiro is dat een geruststellende gedachte. Bouwmeester bewees eens te meer dat ze kandidaat is voor het olympisch podium. Op Gran Canaria had zich naast de Nederlandse favoriete en Olsson vrijwel de gehele mondiale top verzameld voor het (open) EK.

Onder de deelneemsters de Deense wereldkampioene Anne-Marie Rindom en olympisch kampioene Xu Lijia. De Chinese nam enige tijd rust maar is terug. Ze eindigde als zesde achter de sterke Litouwse Gintare Scheidt en de Britse Alison Young.

Van Schaardenburg

Nicholas Heiner en Rutger van Schaardenburg zijn in de Laser-klasse naast het podium beland. Heiner lag vrijdag na de eerste race (zevende) nog op koers naar een medaille. Die raakte uit zicht door daarna als zestiende en zeventiende te finishen. Die resultaten leverden hem in de algemene rangschikking de vijfde plaats op.

Van Schaardenburg, die in de wateren van Gran Canaria teleurstellend begon aan het EK, kon de opleving van donderdag (twee zeges en vierde) geen vervolg geven.

Een tiende plek was zijn beste prestatie in de beslissende drie races. Hij eindigde als zevende. Van Schaardenburg vertegenwoordigt Nederland in dit boottype tijdens de Olympische Spelen.

De Zweed Jesper Stalheim is de nieuwe Europees kampioen. De Zuid-Koreaan Ha Jeemin en de Noor Kristian Ruth flankeerden hem bij de huldiging.