Joop Munsterman en Aldo van der Laan, de ex-voorzitters van FC Twente, zijn 'in principe' bereid om opnieuw mee te werken aan een schuldsanering van hun voormalige club.

Munsterman en Van der Laan zeggen tegenover het AD tevergeefs te wachten op een concreet gesprek met de club hierover.

FC Twente heeft nog een lening openstaan bij Van der Laan van ruim 6 miljoen euro. Munsterman moet nog ongeveer 1,6 miljoen euro krijgen van de club uit Enschede.

Er was in december 2015 al een akkoord tussen Twente en vijftien schuldeisers, waaronder Van der Laan en Munsterman, maar die overeenkomst is vervallen omdat de club niet voor 1 maart aan de voorwaarden kon voldoen.

Alle schuldeisers zeiden toen bereid te zijn een deel van de schuld te laten vallen. Munsterman en Van der Laan willen dat nu opnieuw, maar gaan niet in op details.

"Daar wil ik niets over zeggen. Ik ga die gesprekken ook niet zelf doen. Dat is me te emotioneel", aldus Munsterman.

Van der Laan was jarenlang de rechterhand van Munsterman, die in april vorig jaar zijn voorzitterschap al neerlegde bij de Tukkers. Beide bestuurders worden grotendeels verantwoordelijk gehouden voor de financiële wanorde in Enschede.

Rapport

FC Twente raakte in grote problemen door torenhoge ambities en moest gered worden door de gemeente Enschede. De club werkt aan een schuldsanering en moet voor 1 mei een akkoord hebben met de schuldeisers en een sluitende begroting kunnen presenteren.

Woensdag kondigde vrijwel de volledige top van de club aan op te stappen na het kritische rapport van de onafhankelijke onderzoeker Ben Knüppe, die dinsdagavond zijn aanbevelingen presenteerde.

KNVB-directeur Bert van Oostveen riep Munsterman en Van der Laan in een reactie op het rapport op een regeling te treffen met Twente.

"Ze moeten het crediteurenakkoord tekenen, anders overleeft Twente niet", aldus Van Oostveen. De KNVB-directeur zei de kans groter te achten dat FC Twente de proflicentie verliest, dan dat de club blijft bestaan.

Doyen

Knüppe, die het onderzoek uitvoerde namens de licentiecommissie van de KNVB en de gemeente Enschede, oordeelt dat FC Twente de KNVB bewust op het verkeerde been heeft gezet wat betreft de relatie met investeringsmaatschappij Doyen Sports Group.

De onderzoeker stelt bovendien dat de financiële situatie van Twente nog steeds zorgelijk is en meer aandacht nodig heeft. De huidige nummer twaalf van de Eredivisie bevindt zich al in de zorgwekkende financiële categorie 1 van de KNVB.

Eind november lekten al documenten uit waaruit bleek dat de contracten van Twente en Doyen niet overeenkwamen met de papieren die werden ingeleverd bij de KNVB. Voorzitter Van der Laan legde daarop zijn functies neer bij Twente.