Ireen Wüst kijkt uit naar de dag dat ze haar handtekening kan zetten onder een sponsorcontract tot na de Winterspelen van 2018 in Zuid-Korea. 

''Dat zou echt een verademing zijn'', beaamde de 29-jarige schaatsster van Team Justlease.nl donderdag in aanloop naar het WK allround van komend weekend.

''Dan kan ik me eindelijk helemaal weer op het schaatsen richten. Die rust in mijn hoofd heb ik gewoon nodig om de beste van de wereld te kunnen zijn, want de stress over mijn toekomst is de afgelopen twee jaar nooit helemaal weg geweest.''

Wüst, die zaterdag in het Sportforum ondanks alles vol goede moed begint aan de WK allround, hoopt dat de huidige geldschieter snel doorpakt tot en met de Olympische Spelen.

''Ik heb begrepen dat men nu druk bezig is achter de schermen om het contract tot en met 2018 te verlengen. De signalen die ik krijg zijn goed, maar al die stress zal bij mij pas echt weg zijn als de handtekeningen tot en met de Winterspelen zijn gezet", denkt Wüst.

Luxepositie

Wüst hoefde zich tot en met Sotsji 2014 bij hoofdsponsor TVM vrijwel nergens zorgen over te maken. ''Ik zat bij die ploeg in een luxepositie, zeker weten."

"Het verlengen van je contract was eigenlijk de enige kwestie die soms speelde. Je wist echter dat het goed zou komen. Daardoor kon ik steeds onbezorgd met vakantie. Na Sotsji heb ik dat gevoel echter niet meer gehad.''

Wüst, die na een tussenjaar bij Team Continu eerst op eigen kracht een eigen ploeg begon (Team4Gold), beleefde een dramatische eerste seizoenshelft. Door het uitblijven van een geldschieter en door een hersenschudding was de vijfvoudig wereldkampioene allround mentaal en fysiek danig verzwakt.

Sinds de NK afstanden eind december probeert ze er nog het beste van te maken. ''Die achterstand die ik in het voorseizoen heb opgelopen, haal ik echter nooit meer in.''