De UEFA heeft Willem II laten weten dat er geen aanleiding is een onderzoek te starten naar de opmerkelijk hoge weddenschappen tijdens het Eredivisieduel met NEC op 17 januari dit jaar. 

"De UEFA beschikt over zeer geavanceerde technieken om gokpraktijken op te sporen. De conclusie van de UEFA is dat onderzoek niet noodzakelijk is", zegt Berry van Gool, algemeen directeur van de Tilburgers, donderdag op de website van de club.

"Dat stelt enigszins gerust, maar wij sluiten onze ogen niet voor matchfixing."

Het bericht van de UEFA volgt op de documentaire woensdag op de Duitse zender ARD waarin werd gemeld dat er bij een wedkantoor in Zuid-Duitsland opvallend veel gegokt is op de uitslag van NEC-Willem II. 

Gokkers voorspelden dat NEC met 1-0 ging winnen en zij kregen gelijk.

Kargbo

Hoewel de UEFA geen onderzoek gaat doen, baalt Van Gool wel van het nieuws. "Ondanks dat er niets bewezen is, is dit voor Willem II uiteraard niet goed."

Willem II werd al eerder in verband gebracht met matchfixing. De KNVB stelde dit jaar vast dat een voormalig speler van de Tilburgers (Ibrahim Kargbo) in 2009 een duel van zijn club heeft geprobeerd te manipuleren. Dit keer vindt de bond echter dat de makers van de ARD-documentaire onzorgvuldig gehandeld hebben bij NEC-Willem II.

"Bij een afwijkend gokpatroon is er niet per definitie sprake van matchfixing", zegt Wouter Boshuis, Integrity Officer van de KNVB.

"Daarvoor is meer bewijs nodig. De documentairemakers maken een direct verband tussen een afwijkend gokpatroon en matchfixing. Dat gaat te ver, want hierdoor zitten de betreffende clubs direct in het verdachtenbankje zonder aanvullend bewijs."