Niki Terpstra heeft woensdag na een machtige solo de Waalse wielerkoers GP Le Samyn gewonnen.

De Nederlands kampioen van Etixx-QuickStep reed 15 kilometer voor de eindstreep weg uit een kopgroep met daarin ook de Nederlander Dylan Groenewegen.

Op de finish had Terpstra negentien seconden voorsprong op de enige overgebleven achtervolger, de Brit Scott Thwaites. Groenewegen van Lotto-Jumbo finishte als zesde.

De GP Le Samyn over slechte Waalse kasseistroken werd woensdag verreden onder barre omstandigheden met felle regen, kou en wind. Het helse weer zorgde voor een spannende wedstrijd, maar ook voor heel wat opgaves. Slechts 28 van de 188 deelnemers haalden de finish in Dour niet. Stijn Steels werd 28e en laatste.

"Het was pittig. Ik moest blijven gaan. Het waren geen fijne omstandigheden, maar dat heeft wel de koers gemaakt. Uiteindelijk zijn er maar weinig overgebleven", reageerde Terpstra na zijn overwinning.

Groenewegen sprak van een "heel mooie koers". "Het was hard en ik heb veel afgezien. Iedereen komt hier op zijn plaats terecht en Terpstra stak er gewoon bovenuit. Ik moet tevreden zijn."

Baak

Bij de vrouwen zegevierde Chantal Blaak. De renster van Boels-Dolmans was vorig jaar ook al de beste. Ditmaal klopte ze de Zweedse Emma Johansson in de sprint. Op enige afstand eindigde Amy Pieters als derde.

Bij de laatste dertig rensters die voorin overbleven was de ploeg van Blaak nog volledig vertegenwoordigd. Die meerderheid buitte Boels-Dolmans tactisch goed uit.

Blaak werd zaterdag al tweede in de Omloop Het Nieuwsblad, achter haar ploeggenote Lizzie Armitstead.