Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal van de KNVB, is bijzonder pessimistisch over de toekomst van FC Twente. De kans dat de club volgend jaar nog betaald voetbal speelt is volgens hem niet heel erg groot.

"Een snelle rekensom leert mij dat het niet ondenkbeeldig is dat FC Twente de licentie verliest. Ik ben niet optimistisch", aldus Van Oostveen tegen BNR.

"Het is zo dat de club nu echt aan een zijden draadje hangt. Ik ben er niet optimistisch over dat Twente volgend jaar betaald voetbal speelt, sterker nog: dan acht ik de kans groter dat ze dat niet spelen", vertelt de KNVB-directeur tegen RTV Oost.

Van Oostveen zegt tegen Tubantia dat de problemen veel groter zijn dan veel mensen denken. "De zaak wordt onderschat. Het lijk ligt niet alleen al voor de kist, de begrafenis is al besteld. Ik zeg dit met pijn in het hart."

"Er zijn geen lijken, maar bijna een heel massagraf uit de kast gekomen. Daar zal een oplossing voor moeten worden gezocht. Ik denk dat je Houdini en Hans Klok tegelijkertijd nodig hebt om als Twente hier uit te komen."

FC Twente raakte in grote problemen door torenhoge ambities en moest gered worden door de gemeente Enschede. De club werkt aan een schuldsanering en moet voor 1 mei een akkoord hebben met de schuldeisers en een sluitende begroting kunnen presenteren.

Bestuursstructuur

Eerder op woensdag kondigde vrijwel de volledige top van de club aan op te stappen na het kritische rapport van de onafhankelijke onderzoeker Ben Knüppe, die dinsdagavond zijn aanbevelingen presenteerde.

De top van FC Twente bestaat nu uit interim-directeur Onno Jacobs, bestuurslid Ton Heerts en Huub Rakhorst van de Stichting FC Twente '65.

Twente wil voor 1 mei een nieuwe bestuursstructuur doorvoeren. Die bestaat uit een "sterke" tweekoppige directie en een vijfkoppige raad van commissarissen.

Doyen

Het rapport van Knüppe richtte zich op de organisatiestructuur, bestuurders en financiën van FC Twente tussen 2013 en juni 2015.

Knüppe, die het onderzoek uitvoerde namens de licentiecommissie van de KNVB en de gemeente Enschede, oordeelt dat FC Twente de KNVB bewust op het verkeerde been heeft gezet wat betreft de relatie met investeringsmaatschappij Doyen Sports Group. 

De onderzoeker stelt bovendien dat de financiële situatie van Twente nog steeds zorgelijk is en meer aandacht nodig heeft. De huidige nummer twaalf van de Eredivisie bevindt zich al in de zorgwekkende financiële categorie 1 van de KNVB.

Daarnaast zou er een "ongezonde cultuur" zijn bij FC Twente. Jacobs, die nog niet weet of hij na 1 mei aan zal blijven, onderschrijft dat woensdag. "Op het moment dat ik hier begin januari binnen stapte, voelde ik heel veel angst. Angst dat je moest vertrekken als je afwijkend gedrag vertoonde. Dat is pijnlijk en dat moet veranderen."

Contracten

Eind november lekten al documenten uit waaruit bleek dat de contracten van Twente en Doyen niet overeenkwamen met de papieren die werden ingeleverd bij de KNVB. Voorzitter Aldo van der Laan legde daarop zijn functies neer bij Twente.

Van der Laan was jarenlang de rechterhand van Joop Munsterman, die in april vorig jaar zijn voorzitterschap al neerlegde bij de Tukkers. Beide bestuurders worden grotendeels verantwoordelijk gehouden voor de financiële wanorde in Enschede.