De Nederlandse teamsprinters hebben woensdag bij de WK baanwielrennen in Londen genoegen moeten nemen met het zilver. Laurine van Riessen en Elis Ligtlee verzekerden zich van deelname aan de Olympische Spelen.

Nils van 't Hoenderdaal, Jeffrey Hoogland en Matthijs Büchli waren in de finale niet opgewassen tegen Nieuw-Zeeland.

Het is de derde keer dat Nederland een medaille wint op het olympische onderdeel. Theo Bos, Teun Mulder en Tim Veldt pakten zilver in 2005 en brons in 2008.

Van 't Hoenderdaal opende sneller dan de Nieuw-Zeelander Ethan Mitchell en ook na het tweede rondje - Hoogland tegen Sam Webster - leek het Oranje-trio nog op weg naar een sensatie.

Büchli, die zoals vooraf afgesproken bij een vervolg na de kwalificaties de plaats zou innemen van Hugo Haak, kon echter Edward Dawkins niet achter zich houden: 43,257 tegen 43,469.

Oranje eindigde vorig jaar nog als vijfde op de WK, in oktober veroverde het drietal de Europese titel. Het team liet zien dat er nog steeds een stijgende lijn zit in de prestaties, een goed vooruitzicht met het oog op de Olympische Spelen. Het brons was voor de Duitsers, die Frankrijk versloegen.

Vrouwen

Bij de vrouwen eindigden Van Riessen en Ligtlee als zesde op het onderdeel teamsprint. Daarmee liepen ze de strijd om de medailles mis, maar wel weten zij zich nu zeker van deelname aan de Olympische Spelen.

Van Riessen en Ligtlee kwamen tot een tijd van 33,133. De wereldtitel was later op de dag voor Rusland.

Het manco was de start van Van Riessen, gaf de schaatsster zelf ook toe. "Daar ben ik teleurgesteld over, ik had gedacht dat ik verder was. Maar we hebben nog een paar maanden om eraan te werken'', keek Van Riessen bij de NOS al vooruit naar de Spelen, waarvoor deelname door het resultaat in Londen werd veiliggesteld.

De vreugde daarover overheerste bij Ligtlee. "We hebben er naartoe gewerkt om ons te plaatsen voor de Spelen. Dat is gelukt en daar ben ik blij om.'' Ligtlee zal net als Van Riessen nog op drie individuele onderdelen uitkomen.

De Chinese sprintsters, houders ook van het wereldrecord, waren in de finale het snelst, maar werden gediskwalificeerd wegens een onreglementaire aflossing. Daardoor ging de titel naar de Russinnen Daria Sjmeleva en Anastasia Vojnova, China kreeg nog wel zilver. Brons was voor de Duitse vrouwen, die Australië versloegen.

Ploegenachtervolging

Op de ploegenachtervolging eindigde Nederland als achtste in de kwalificaties. Dion Beukeboom, Roy Eefting, Wim Stroetinga en Jan-Willem van Schip kwamen tot een tijd van 4.01,827 en bleven daarmee nummer negen Zwitserland (4.02,066) ternauwernood voor.

Brons is nu het hoogst haalbare voor Nederland, dat de jacht op eremetaal donderdag vervolgt tegen Denemarken. De Denen werden woensdag vijfde met 3.59,196.

Groot-Brittannië, Australië, Nieuw-Zeeland en Italië eindigden woensdag in de top vier en komen nog in aanmerking voor de wereldtitel.

De Britten, met Sir Bradley Wiggins, waren het snelst op de olympische piste: 3.55,664. Groot-Brittannië komt donderdag uit tegen Italië. Australië, dat de tweede tijd liet noteren, treft Nieuw-Zeeland.

De winnaars van die tweekampen gaan om het goud rijden. Voor het brons komen behalve de verliezers ook de vier andere teams in de eerste ronde nog in aanmerking. De twee snelste landen buiten de finalisten gaan strijden on het brons.

Scratch

De Spanjaard Sebastian Mora werd wereldkampioen op het onderdeel scratch. Mora reed in de laatste ronden weg bij de vijf overgebleven concurrenten die de rest van het veld op een ronde hadden gezet. Het zilver was voor de Mexicaan Ignacio Prado, brons ging naar de Zwitser Claudio Imhof.

Wim Stroetinga, in het verleden goed voor twee zilveren en een bronzen medaille, kwam in het stuk niet voor. De Fries werd twintigste.

De eerste medaille die in Londen werd uitgereikt ging naar Rebecca Wiasek. De Australische won net als vorig jaar het goud op de individuele achtervolging. In de finale was ze te sterk voor de Poolse Malgorzata Wojtyra: 3.34,099 tegen 3.41,904. Het brons was voor de Canadese Annie Foreman-Mackey. Er was geen Nederlandse deelname op dit onderdeel.