De Nederlandse voetbalsters beginnen woensdag met een wedstrijd tegen Zwitserland aan het cruciale olympisch kwalificatietoernooi (OKT).

Een nederlaag kan, met sterke naties als Noorwegen en Zweden als verdere tegenstanders, desastreus zijn. Alleen de winnaar van het OKT gaat komende zomer naar Brazilië.

"Wij zijn goed genoeg", zegt spits Vivianne Miedema tegen Voetbal International. "Ik hoop dat er zoveel mogelijk mensen ons komen steunen. Want we kunnen geschiedenis schrijven. We hebben al gedebuteerd op het WK. Laten we nu meteen ook maar naar die Olympische Spelen gaan."

Bondscoach Arjan van der Laan kreeg in de aanloop naar het duel met de Zwitsersen een flinke tegenvaller te verwerken. Lieke Martens, een van de uitblinkers tijdens het WK van 2015 in Canada, viel op het laatste moment af. Ze liep maandag tijdens de training een hersenschudding op en is niet inzetbaar.

Verdedigster Stefanie van der Gragt haakte eveneens af, door knieklachten. Jeslynn Kuijpers en Myrthe Moorrees zijn in hun plaats toegevoegd aan de selectie.

Thuisvoordeel

Van der Laan was in de voorbereiding optimistisch. "Alle ploegen zijn goed genoeg om eerste te worden. Hopelijk hebben wij door het thuisvoordeel een streepje voor. Kleine dingen gaan het verschil maken.''

De aftrap in het Kyocera-stadion in Den Haag tussen Nederland en Zwitserland is om 19.30 uur.