Gianni Infantino wil betrokkenheid van de voetballers zelf bij de besluitvorming van de FIFA.

De nieuwe voorzitter bepleit op de website van de wereldvoetbalbond verder voor zorgvuldigheid bij het gebruik van technologie, zoals de invoering van de videoscheidsrechter.

"Het is belangrijk spelers erbij te betrekken, omdat zij de sterren zijn in het voetbal. Hun stem moet gehoord worden. We moeten naar hen luisteren, naar hun ervaringen en hen deel laten uitmaken van onze activiteiten", aldus de Zwitser, die maandag begon met zijn werkzaamheden als opvolger van landgenoot Sepp Blatter.

"Het is cruciaal te zien welke impact de technologie zal hebben op het spelverloop. Als de soepele voortgang is gegarandeerd, dan denk ik dat we zo snel mogelijk moeten uitvinden hoe technologie de sport het best kan helpen. We moeten eerder nu dan straks beginnen met testen."

De uitspraken van Infantino zijn opmerkelijk, omdat hij zich vorig jaar in dienst van de UEFA nog duidelijk tegen de videoscheidsrechter uitsprak. De KNVB reageerde dinsdagavond enthousiast.

"Dit is fantastisch nieuws. Dit toont aan dat de FIFA echt een nieuwe weg inslaat. Dat men luistert naar de spelers, de supporters en de bonden. En dat men echt werk maakt van het eerlijker maken van onze sport", aldus directeur Gijs de Jong.

Informeler

Infantino deed ook een oproep aan alle voetbalbestuurders om zich meer als supporter dan als politicus te gedragen. Het mag van de preses, in navolging van zijn al snel afgevallen Franse concurrent Jérôme Champagne, wel wat informeler.

"Vroeger ging ik in spijkerbroek en een oud shirt naar het voetbal, nu moet ik in pak en met een stropdas om naar een wedstrijd. Dat moet veranderen, vind ik. Laten ook wij wat meer fan worden."

Over zijn plan het WK uit te breiden tot veertig teams, zei de Zwitser dat het amper gevolgen heeft voor de voetbalkalender. "We geven acht landen meer de kans mee te doen, maar nog veel meer ploegen geven we gelegenheid te dromen van kwalificatie. We moeten het zeker bespreken."