KATWIJK - Rafael van der Vaart maakt zich voorlopig weinig illusies over een basisplaats bij het Nederlands elftal. De middenvelder van Ajax kreegvorige week van bondscoach Marco van Basten te horen dat hij zich voorlopig moet richten op de positie van linkshalf. "En daar staat nu ene Edgar Davids", besefte de aanvoerder van Ajax. "Dus dat wordt nog even een moeilijk verhaal."

Bekijk video: Modem/ Breedband

Van Basten wil met Oranje voorlopig met drie aanvallers en drie middenvelders spelen. De middelste middenvelder speelt vlak voor zijn defensie. De positie van schaduwspits vervalt. "Daarom moet ik me dus richten op de positie van linkshalf", aldus de 24-voudig international.

Van der Vaart heeft naar eigen zeggen een goed gevoel aan de ontmoeting met Van Basten overgehouden. "We hebben over veel dingen gepraat. Over voetbal maar ook over privé zaken. Ik vond het heel nuttig. Het is altijd crescendo met me gegaan. Nu moet ik er even voor knokken. En dat ga ik ook doen. Ik ga keihard werken.

Ik weet zeker dat ik uiteindelijk alleen maar beter van deze situatie wordt. Ik snap heel goed dat Van Basten nu voor Davids kiest. Aan mij de taak om te zorgen dat hij op een gegeven moment toch niet meer om me heen kan. Daar ga ik alles aan doen."