De KNVB kan zijn geluk niet op met de verkiezing van Gianni Infantino tot de nieuwe voorzitter van de FIFA.

"Dit is grandioos", zei voorzitter Michael van Praag vrijdag direct na de uitslag. Ik ben er emotioneel van, dat je in vier maanden de meerderheid van de wereld achter je krijgt. Met een goed verhaal ook nog. Ik verwacht heel veel van Gianni. We moeten blij zijn met hem als nieuwe president van de FIFA."

Tegen FOX Sports zei Van Praag later dat hij erop vertrouwt dat Infantino de FIFA kan leiden in tijden van crisis. "Het belangrijkste is dat er een pakket hervormingen is aangenomen. Maar die moeten nog wel geïmplementeerd worden en dat is nog een hele klus. Infantino is de aangewezen persoon om het te doen. Hij is een no-nonsense persoon. Hij moet het vertrouwen herstellen.''

"Ik ga al zolang met hem om en heb hem regelmatig ge-sms't. Soms zat het tegen en leek sjeik Salman te gaan winnen. Hij werd gevraagd om zich kandidaat te stellen namens de UEFA en zou zich terugtrekken als de schorsing van Michel Platini werd teruggedraaid. Hoe nobel is dat?", loofde Van Praag de nieuwe FIFA-preses.

Infantino haalde in de tweede ronde een meerderheid van de stemmen (115) en schudde zo zijn voornaamste concurrent sjeik Salman bin Ebrahim Al-Khalifa, die 88 stemmen kreeg, van zich af.

Van Oostveen

Directeur betaald voetbal Bert van Oostveen reageerde ook zeer verheugd op de overwinning van de 45-jarige Zwitser. "Dit is wat we nodig hadden om het voetbal weer vooruit te helpen. Dit is wat de FIFA nodig heeft. Hier knokken we al een hele tijd voor." 

"De campagne van Infantino was geweldig, zijn verhaal deugde. Maar nu begint het echte werk pas. Er is een berg werk te doen en daar gaat de KNVB waar nodig hem bij helpen."

De KNVB stemde op het buitengewone congres in Zürich, waar de opvolger van Sepp Blatter werd gekozen, tot twee keer toe op Infantino.

Mutko

De Russische minister van sportzaken Vitaliy Mutko, tevens voorzitter van de nationale voetbalbond, juicht het eveneens toe dat Infantino Blatter opvolgt als voorzitter van de FIFA. "De wereldvoetbalbond heeft een pragmaticus als Infantino nodig'', aldus Mutko tegen persbureau Tass.

Hij prees de Zwitser ook op tv. "Hij heeft veel ervaring en kent het voetbal. Hij kan rust brengen in de situatie bij de FIFA, met de steun van alle landen natuurlijk.''

Mutko gaat ervan uit dat de nieuwe preses de toewijzing van het WK van 2018 aan Rusland niet opnieuw aan de kaak gaat stellen. "We hebben naar eer en geweten ons werk gedaan en de belangen van ons land bij de kandidatuur volgens de toen geldende regels behartigd.''

ECA

De Europese topclubs, verzameld in de ECA, zijn tegen het plan van Infantino om het WK uit te breiden van 32 naar veertig deelnemers.

"We hebben een punt bereikt dat we spelers niet nog meer kunnen belasten'', reageerde voorzitter Karl-Heinz Rummenigge van de ECA. "De FIFA moet verantwoordelijkheid nemen voor de gezondheid van spelers.''

Rummenigge vertelde verder dat de ECA een transparante, democratische en vruchtbare samenwerking met Infantino verlangt.

FIFPro

De mondiale spelersbond FIFPro heeft er weinig vertrouwen in dat er veel gaat veranderen bij de FIFA. "Infantino zit nog altijd opgescheept met een organisatie die openstaat voor corruptie'', aldus de bond.

"Er mogen dan hervormingen zijn aangenomen, de macht ligt nog meer bij de 209 lidstaten. Dat is het hart van het probleem. Die vertegenwoordigen het voetbal niet, maar hebben wel enorm veel invloed op spelers, fans, clubs en competities. Die zijn buiten beschouwing gelaten tijdens de hervormingen'', aldus de bond.

FIFpro-voorzitter Theo van Seggelen: "De structuur van de FIFA biedt de belanghebbenden niet de mogelijkheid om bestuurders ter verantwoording te roepen.''