Olympisch kampioen Dorian van Rijsselberghe heeft nog kans op een medaille op het WK in de RS:X-klasse. De Texelse windsurfer schoof vrijdag voor de kust van Eilat op naar de vierde plaats in de algemene rangschikking. 

De Texelse windsurfer leek de dag als derde te eindigen, maar zakte later toch weer een plaats.

De Brit Nick Dempsey maakte bezwaar na een aanvaring met de Nederlander bij de benedenboei en kreeg compensatie van de jury.

''Dempsey valt door zijn eigen onkunde. In zijn val raakt hij mij. Ik kan er helemaal niks aan doen maar ben strikt volgens de regels wel verkeerd. Ik moet hem wel ontwijken maar dat kon niet'', lichtte Van Rijsselberghe de situatie toe.

''Het protest had ik verloren, dus ik heb me teruggetrokken." Dat kon hij gemakkelijk doen omdat het toch al zijn schrapresultaat betrof.

Badloe

Zijn trainingsmaatje Kiran Badloe, die zijn kwaliteiten komende zomer in Rio de Janeiro niet mag tonen omdat maar één Nederlander startgerechtigd is, deed het nog iets beter. Hij won onder meer de eerste race van de dag. ''Die was lekker. Daarna voer ik iets minder, maar geen hoge nummers.''

Badloe is na de opwaardering van Dempsey derde overall, met zes punten voorsprong op Van Rijsselberghe. De Pool Piotr Myszka is, door onder meer vier zeges, al zeker van de wereldtitel. Badloe kan in de medalrace wel zilver pakken.

''Mijn doel is duidelijk, ik wil zaterdag winnen'', zei hij zelfverzekerd. ''Het hele veld vaart wisselvallig, alleen Piotr is constant.''

De Geus

Bij de vrouwen maakt Lilian de Geus nog wel kans op goud. Ze bezet na tien races de tweede plaats, elf punten achter de Poolse favoriete Malgorzata Bialecka. Drie andere medaillekandidates zijn dicht in haar buurt.