De Nederlandse judobond heeft elf judoka's bij sportkoepel NOC*NSF voorgedragen voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Daarbij is Marhinde Verkerk in de klasse tot 78 kilogram verkozen boven Guusje Steenhuis.

Steenhuis staat op de wereldranglijst drie plaatsen hoger dan Verkerk, die echter weer meer internationale successen kan overleggen. Onlangs won Steenhuis bij de Grand Prix in Düsseldorf van Verkerk.

"De judobond heeft in december besloten het kwalificatietraject in te korten. Daar was ik het niet mee eens en dat werkt nu in mijn nadeel", zegt ze tegen de NOS. "Ik ben juist enorm goed in vorm op dit moment."

Volgens Steenhuis had de bond de EK judo in Kazan van april moeten afwachten. "Dan had ik meer tijd gehad om mij te bewijzen. Ik kan nog een bezwaar indienen tegen de beslissing, maar ik weet nog niet of ik dat doe. Ik wil eerst alles laten bezinken, maar het mag duidelijk zijn dat ik erg teleurgesteld ben."

Bij de vrouwen worden verder Sanne Verhagen (-57 kg), Anicka van Emden (-63 kg), Kim Polling (-70 kg) en Tessie Savelkouls (+78 kg) voorgedragen.

Bij de mannen zijn dat Jeroen Mooren (in de klasse tot 60 kilogram), Dex Elmond (-73 kg), Frank de Wit (-81 kg), Noël van 't End (-90 kg), Henk Grol (-100 kg) en Roy Meyer (+100 kg).

Internationale eisen

De geselecteerde judoka's moeten uiterlijk op 30 mei voldaan hebben aan de internationale eisen om uiteindelijk mee te mogen doen in Rio.

Daarvoor is in de verschillende gewichtsklassen een plek bij de beste 22 (heren) of veertien (vrouwen) nodig op een olympische ranglijst die is opgeschoond tot één judoka per land. Mochten iedereen daarin slagen, dan is Nederland met de grootste judoploeg ooit vertegenwoordigd op de Spelen.

"Deze selectie herbergt voldoende medaillekandidaten voor komende zomer'', lichtte directeur topsport Henry Bonnes de keuze toe.

"We hadden in drie klassen een ongekende luxe om uit twee topjudoka’s te kunnen kiezen voor één olympisch startbewijs. In overleg met de technische staf hebben we gekozen voor de judoka die wij de meeste kans op een medaille toedichten.''

Behalve Steenhuis vielen ook Juul Franssen (-63 kg) en Michael Korrel (-100 kg) buiten de boot. Zij zijn eveneens aangewezen als reserve.

Van de geselecteerden is Grol de enige met olympisch eremetaal op zak. In de klasse tot 100 kilogram veroverde hij in 2008 in Peking en 2012 in Londen brons.