De KNVB gaat vrijdag blanco stemmen in het geval dat Gianni Infantino afvalt tijdens de verkiezing voor de opvolging van voorzitter Sepp Blatter bij wereldvoetbalbond FIFA.

"De stem op Infantino is een principiële, we gaan niet politiek stemmen", zegt directeur betaald voetbal Bert van Oostveen, die samen met bondsvoorzitter Michael van Praag afreist naar de verkiezing in Zürich.

Van Praag mag namens Nederland een stem uitbrengen op Infantino. De Zwitserse secretaris-generaal van de UEFA wordt gezien als voornaamste uitdager van sjeik Salman bin Ebrahim Al Khalifa. In totaal zijn er vijf kandidaten voor het voorzitterschap van de FIFA.

Mocht Infantino tijdens een van de stemrondes afvallen, dan heeft de KNVB een plan B. "We stemmen op hem óf we stemmen blanco", aldus Van Oostveen.

"Infantino brengt van de vijf kandidaten het beste onder woorden wat we bij de KNVB willen. We kennen hem goed, hij komt voort uit de UEFA. We willen een nieuwe, transparante, op moderne leest geschoeide FIFA. Geen achterkamertje, wel openbaarheid, zoveel mogelijk."