Sporttribunaal CAS heeft woensdag het verzoek van prins Ali bin Al-Hussein afgewezen. De kandidaat-voorzitter van de FIFA eiste dat er vrijdag bij de verkiezingen transparante stemhokjes gebruikt moeten worden.

De prins wilde daarmee voorkomen dat afgevaardigden van de 209 landen stiekem een foto maken van hun stembriefje.

Daarmee zouden landen die onder druk staan om op een bepaalde kandidaat te stemmen, kunnen bewijzen dat ze dat daadwerkelijk gedaan hebben. "Hiermee kunnen we volledige transparantie van de verkiezing waarborgen'', aldus de Jordaniër.

Ook wilde hij dat er onafhankelijke waarnemers komen die de integriteit van het stemproces in de gaten houden. Dat verzoek werd eveneens afgewezen.

Het CAS zal zijn onderbouwing voor het besluit pas later bekendmaken.

Afgelopen week wees het verkiezingscomité van de FIFA het verzoek van prins Ali al af. Het comité benadrukte dat de afgevaardigden hun mobieltje en andere mogelijke opnameapparatuur moeten inleveren voordat ze het stemhokje in gaan. De prins stapte daarna naar het CAS.

Reactie

Prins Ali reageerde teleurgesteld op het besluit van het sporttribunaal.

"Het belangrijkste punt tijdens mijn campagne is de eerlijkheid en de integriteit van de verkiezingen. Ik heb hiervoor gevochten bij de FIFA en het CAS en heb zelfs een transparant stemhokje meegenomen naar Zürich. Ik heb er alles aan gedaan."

"Ik betreur het dat het systeem ons tekort heeft gedaan. Het enige positieve aspect van het besluit van het CAS is dat de verkiezingen nu gewoon door zullen gaan zoals gepland en dat de media zeer goed zullen opletten of iemand een foto maakt van zijn stembriefje."

Infantino

Vrijdag stemmen de 209 FIFA-leden over de opvolging van Sepp Blatter. De prins uit Jordanië neemt het bij de verkiezingen op tegen sjeik Salman bin Ebrahim Al Khalifa uit Bahrein, de Zwitser Gianni Infantino, de Fransman Jérôme Champagne en Tokyo Sexwale uit Zuid-Afrika.

Afgelopen mei verloor prins Ali van Blatter toen hij zich voor de eerste keer kandideerde voor het hoogste ambt bij de FIFA.