Als het aan teambaas Christian Horner van Red Bull Racing ligt, dan bereiken alle partijen in de Formule 1 dinsdagmiddag bij een vergadering in Genève overeenstemming over veranderingen in de koningsklasse van de autosport.

De vergadering geldt als één van de laatste kansen om de Formule 1 in 2017 te vernieuwen. Als er voor de deadline eind februari geen overeenstemming wordt bereikt, dan is namelijk een unaniem besluit nodig.

"Daarom moeten we het nu doen, want anders lukt het ons nooit meer. Een unanieme beslissing kun je vergeten", zegt Horner tegen Reuters. "We moeten de koe bij de horens vatten en de ideeën van een jaar geleden kracht bij zetten."

Het gaat dan vooral over radicale veranderingen in het ontwerp van auto's. Door onder meer bredere banden moeten de wagens meer uitdagend worden om te besturen en mogelijk liefst vijf seconden per ronde sneller zijn dan nu het geval is. Dit is een wens die de laatste maanden ook door veel coureurs is uitgesproken.

"Dit is een geweldige mogelijkheid om iets fantastisch te doen voor onze fans", aldus Horner, die de laatste twee jaar moest toezien hoe Mercedes het dominante team werd in de Formule 1 in plaats van Red Bull.

"We moeten het op de juiste manier doen. Het zou ontzettend zonde zijn als het niet lukt. Ik denk niet dat de Formule 1 in een crisis zit, maar we hebben nu een kans om iets heel goeds te doen. Het wordt een interessante dag."

Saai

Dinsdagochtend gaat eerst de strategiegroep, bestaande uit afgevaardigden van de toonaangevende teams, om de tafel. Vervolgens zullen ook andere teams aanschuiven, samen met sponsoren, bandenleverancier Pirelli, Formule 1-baas Bernie Ecclestone en president Jean Todt van de autosportbond FIA. 

Ecclestone liet onlangs weten dat hij de huidige opzet van de Formule 1 saai en voorspelbaar vindt. De 85-jarige Brit vindt dat Mercedes en Ferrari te veel macht hebben bij het besluitvormingsproces om regels te wijzigen.