De internationale atletiekfederatie IAAF heeft de directeur van de Keniaanse atletiekbond Isaac Mwangi voor 180 dagen geschorst. Hij is door twee atleten uit het Afrikaanse land beschuldigd van omkoping.

Mwangi raakte vorige week in opspraak toen de atletes Joyce Zakary en Koki Manunga vertelden dat Mwangi van beiden ruim 21.000 euro smeergeld verlangde om hun dopingstraf te verminderen.

De Keniaanse atletes zeiden geen aanklacht tegen Mwangi te hebben ingediend omdat ze geen bewijs hadden en bang waren voor eventuele gevolgen.

Zakary, Keniaans recordhoudster op de 400 meter, en Manunga, de nummer twee van Afrika op de 400 meter horden, gaven aan dat ze wel bereid waren om te getuigen tegenover de IAAF.

Zuiveren

Directeur Mwangi had er zelf al voor gekozen zijn functie tijdelijk neer te leggen. Hij heeft de beschuldigingen van de hand gewezen en wil zijn naam zuiveren.

De Keniaanse atletiek verkeert door de vele dopinggevallen en verdenkingen van corruptie in zwaar weer. Het mondiale antidopingbureau WADA stuurde eind vorig jaar al aan op een schorsing van de atletiekbond van vier jaar.

Het WADA eist dat de atletiekbond snel aantoont dat het er alles aan doet om dopingzondaars aan te pakken. Kenia miste vorige week de eerste deadline, maar krijgt nu uitstel tot 5 april.