Guus Hiddink vond de 5-1 zege op Manchester City in de achtste finales van de FA Cup een passende afsluiting van een goede week voor Chelsea.

"Als je vorige week met 5-1 van Newcastle United wint, aardig speelt op bezoek in Parijs en nu weer met 5-1 wint, dan geeft dat ons zelfvertrouwen een impuls. Dat doet me goed", aldus Hiddink op de officiële website van de Londenaren.

Chelsea verloor dinsdag met 2-1 van Paris Saint-Germain in het heenduel in de achtste finales van de Champions League. Vijf dagen later had de ploeg van Hiddink geen kind aan het B-team van Manchester City, dat veel blessures had en de nodige spelers rust gaf.

"Ze hadden een ervaren defensie, maar jongelingen op het middenveld en in de aanval. Desondanks was City gevaarlijk in de beginfase en deden ze het goed door gelijk te maken", complimenteerde Hiddink de tegenstander.

De Nederlandse oefenmeester was echter niet te spreken over de manier waarop de 1-1 van David Faupala viel.  "Je mag geen domme fouten maken of slordig worden. Dat ging mis bij de gelijkmaker, toen we slordig waren in onze organisatie."

Kwaliteit

Na rust stelde Chelsea orde op zaken en liet het bij vlagen fraai positiespel zien. "Als wij tactisch gedisciplineerd spelen, een goede defensieve organisatie hebben en hoog druk zetten, dan komt de kwaliteit bovendrijven", is Hiddink van mening.

Chelsea speelt in de kwartfinales een uitwedstrijd tegen Everton. Dat duel wordt een herhaling van de FA Cup-finale van 2009, toen Hiddink ook als interim-trainer op de bank zat van 'The Blues'. "Het verleden telt niet meer", stelt de 69-jarige Achterhoeker, die zich niet druk maakt om het zware programma van zijn club.

"Dat is geen probleem, zeker niet als je een brede selectie hebt. We moeten de traditie van het Engelse voetbal niet vergeten. Dit is de tempel van het voetbal. Het FA Cup-toernooi spreekt wereldwijd tot de verbeelding, dus laten we de waarde van het toernooi niet omlaag halen."

Muntstukken

Hiddink haalde nog wel scherp uit naar een klein deel van de fans van Chelsea. Hij had met eigen ogen gezien hoe Faupala na zijn gelijkmaker werd bekogeld met muntstukken vanuit het vak met aanhangers van de thuisploeg.

"Ik heb het ook opgemerkt en wil de feiten onderkennen'', liet Hiddink weten. "Ik veroordeel dit gedrag krachtig. Chelsea zal maatregelen gaan nemen. Deze mensen horen niet in de stadions thuis.''

Een woordvoerder van Chelsea sprak eveneens van idioot en gevaarlijk gedrag. De Engelse club wil de boosdoeners opsporen en met stadionverboden straffen. Chelsea wil met de hulp van de politie ook strafrechtelijke stappen ondernemen.