LEEUWARDEN - Heel simpel heeft FC Den Bosch zaterdagavond in de nacompetitie van Cambuur gewonnen. In Leeuwarden werd het 3-0. Na twee duels verloor de eredivisieclub nog geen punt. Cambuur lijkt al kansloos.

Moeiteloos nam FC Den Bosch afstand. Na een half uur leidde de formatie van coach Vloet al met 2-0. De Freitas en Van de Laak scoorden voor de Brabanders, die hun topschutter Van den Eede geblesseerd langs de kant hielden.

Het verschil was al snel duidelijk. De club uit de eredivisie combineerde wat sneller en profiteerde vooral adequaat van fouten bij de tegenstander. Cambuur had moeite gelijke tred te houden. Dat was niet echt verrassend. In de eerste divisie behoorden de Friezen als nummer zeven het afgelopen al niet tot de top.

Den Bosch' eerste treffer viel al na acht minuten. Dat gaf het elftal de gelegenheid te spelen zoals het gewend is. Leunend op de achterste lijn van vijf man, gokkend op de doelgerichtheid van de mensen voorin.

Kansloos

Cambuur, in de nacompetitie zonder de naar Den Bosch vertrekkende coach Gert Kruys op de bank -dit om de schijn te vermijden-, wist er nauwelijks raad mee. Hooguit uit spelhervattingen was de thuisclub gevaarlijk. Dan kwam de 'luchtmacht' naar voren. Dat leidde bij een kopbal van Van Schoonhoven op de lat tot de enige gevaarlijke situatie voor de rust.

In het tweede deel besloot Den Bosch de krachten te sparen. Cambuur kreeg daardoor wel een overwicht, maar geen uitzicht op doelpunten. In de slotfase zette Michels uit een strafschop de Brabanders nog op 3-0. Loontjens had de doorgebroken Mourad getorperdeerd en kon vertrekken. Eerder al gaf WK-scheidsrechter Wegereef rood aan Den Bosch-verdediger Faerber, eveneens na twee keer geel.

Vloet toonde zich tevreden. "Door die snelle goal nam het vertrouwen toe. Ik vond dat we de eerste helft heel aardig hebben gespeeld. Eigenlijk zijn we geen moment in gevaar geweest. De tweede helft was heel matig. We kregen te maken met wat kleine blessures. Gelukkig bleven problemen uit."

Hij was tevreden over de 'mentale weerbaarheid' van zijn spelers. "De avond ervoor hoorden de spelers via de media dat onze technisch directeur Arnold Scholten was opgestapt. Bovendien komen er weer gesprekken aan. De jongens weten dat er anderhalf jaar geleden ook al sprake was van een kritische (financiële) situatie. Ik kan me voorstellen dat ze zich zorgen maken."