JAKARTA/DENPASAR – Negen etappes en meer dan 1500 kilometer. Vijfenzeventig wielrenners zijn op 27 september in Jakarta gestart aan een van de zwaarste wielerrondes ter wereld; Tour d'Indonesia. Behalve vijfenveertig Indonesische wielrenners nemen ook zo'n buitenlandse renners deel aan de 'hel van het zuidelijk halfrond', waaronder twee Nederlanders.


'Wat het echt zwaar maakt zijn de bergen en de moordende hitte' - Foto: Dji Sam Soe / Danu Kusworo


De Nederlandse deelnemer Anno Pedersen vindt de tocht slopend. "Het is natuurlijk een aardige afstand in negen etappes, maar wat het echt zwaar maakt zijn de bergen en de moordende hitte", legt de 36-jarige Pedersen uit. De etappes worden gereden gedurende het heetste moment van de dag, waar kwik makkelijk stijgt naar 39 graden Celcius.

Alpe d'Huez

De ronde wordt dit jaar voor het eerst sinds 13 jaar weer verreden. De eerste etappes over slechte B-wegen trokken weinig bekijks. Nu de renners de bergen hebben bereikt zijn Alpe d’Huez-achtige taferelen ontstaan. Enorme mensenmassa's juichen de renners toe. "Bij de finish is het een enorm gedrang: foto's, handtekeningen. Het heeft al geleid tot valpartijen, maar de organisatie doet zijn best om alles in de hand te houden", vertelt de Nederlandse renner Edwin Raats. De 33-jarige wielerfanaat rijdt voor een Indonesische ploeg uit Oost-Java.

Uitdroging

De Nieuw-Zeelander Nathan Dahlberg leidt in het algemeen klassement. "Het is een hele harde race, nauwelijks demarrages maar gewoon keihard doorfietsen totdat je tegenstander moet lossen door hitte of uitdroging. Wij hebben leergeld betaald in de eerste etappe toen we Morton Knudsen verloren door uitdroging. Maar we weten ons te handhaven door goed teamwerk tussen ons vieren."

Woensdag is laatste etappe naar Denpasar, de weersverwachting is wederom 36 graden Celsius.