Ingmar Berga heeft zaterdag zonder zelf in actie te komen de eindzege gepakt bij de KPN Marathon Cup. De rijder werd voor de laatste wedstrijd in Alkmaar gepasseerd door coach Jillert Anema.

De zege ging naar Berga's ploeggenoot Arjan Stroetinga. Frank Vreugdenhil, de concurrent van Berga voor de winst in het klassement, slaagde er niet in om de benodigde overwinning te pakken.

Eerder zaterdag haalde Berga uit naar coach Anema, die zijn rijder verweet afgelopen woensdag niet aanvallend genoeg geschaatst te hebben en hem daarom niet selecteerde voor de afsluiter in Alkmaar.

De 31-jarige Drent deed dat af als "kinderachtig". "Ik rijd geen meter meer voor Jillert", zei hij. Berga sprak wel de hoop uit hulp te krijgen van zijn ploeggenoten en dat bleek zaterdagavond in Alkmaar dus ook te gebeuren.

Achter winnaar Stroetinga eindigde Simon Schouten, ook onderdeel van de ploeg van Anema, als tweede in Alkmaar. De Italiaan Fabio Francolini werd derde. Ineke Dedden won de laatste marathon bij de vrouwen. Janneke Ensing veroverde de cup.