AZ heeft de opmars in de Eredivisie voortgezet met een 4-1 thuiszege op FC Groningen. De Alkmaarders zijn nog altijd zonder puntenverlies in 2016 en staan nu derde met 40 punten uit 24 duels.

Bij het ingaan van de winterstop stond AZ nog twaalfde. Het passeerde zaterag Heracles Almelo, dat met 2-0 verloor bij koploper PSV.

FC Groningen blijft door de nederlaag in het AFAS Stadion de nummer tien van de Eredivisie. De ploeg van trainer Erwin van de Looi heeft 34 punten uit 24 wedstrijden.

AZ stond tegen FC Groningen halverwege al met 2-0 voor. Vincent Janssen bracht de Alkmaarders aan de leiding en Ron Vlaar breidde de score uit. Markus Henriksen miste nog een strafschop.

Na rust maakte Ridgeciano Haps er al snel 3-0 van voor de ploeg van trainer John van den Brom. Michael de Leeuw deed iets terug uit een strafschop, maar het laatste woord was aan Henriksen.

Hoesen

De eerste kans van de wedstrijd was voor FC Groningen. Na een goede aanval schoot Oussama Idrissi net voorlangs. Aan de andere kans zag Stijn Wuytens de bal na een ingestudeerde corner eveneens naast gaan.

Gaandeweg de eerste helft kreeg AZ een overwicht en dat mondde uit in de vijftiende competitietreffer van Janssen. Doelman Sergio Padt kreeg de bal na een hoekschop niet onder controle, waarna de spits er als de kippen bij was om AZ op voorsprong te zetten met zijn negende doelpunt in de laatste zeven competitieduels.

Na ruim een halfuur namen de Alkmaarders verder afstand. Vlaar zette AZ in zijn 150e wedstrijd in de Eredivisie op 2-0. Vlak daarna behoedde Padt FC Groningen voor een grotere achterstand door een strafschop van Henriksen te keren.

Enkele minuten voor rust kwamen de bezoekers nog een keer goed weg toen een doelpunt van Janssen werd afgekeurd wegens buitenspel.

Haps

Na drie minuten in de tweede helft was het al 3-0 voor AZ. Haps kreeg de bal mee van Dabney dos Santos en liet Padt met een schuiver kansloos. Voor Haps was het zijn eerste treffer in het betaald voetbal.

Twee minuten later was de marge echter weer twee. Arbiter Kevin Blom constateerde een overtreding van Joris van Overeem op De Leeuw en uit de toegekende strafschop was het De Leeuw zelf die raak schoot.

In het vervolg bleef AZ veruit de gevaarlijkste ploeg. Henriksen revancheerde zich voor zijn gemiste strafschop door met een hard schot de vierde Alkmaarse treffer aan te laten tekenen. Daar bleef het vervolgens bij.

Bekijk het programma, de uitslagen en de stand in de Eredivisie