Prins Ali bin Al-Hussein wil dat volgende week bij de verkiezing van een nieuwe voorzitter voor wereldvoetbalbond FIFA transparante stemhokjes worden gebruikt.

Dit om te voorkomen dat afgevaardigden van de 209 landen stiekem een foto maken van hun stembriefje. Het verkiezingscomité van de FIFA onder leiding van Domenico Scala wees dat opvallende verzoek van de Jordaanse prins echter direct af.

Volgens Jérôme Champagne, net als prins Ali kandidaat voor de opvolging van Sepp Blatter, staan sommige landen onder grote druk om op een bepaalde kandidaat te stemmen. De Fransman beweert dat die landen ook bewijs moeten leveren dat ze daadwerkelijk een kruisje hebben gezet bij de naam van die kandidaat, bijvoorbeeld een foto.

Prins Ali pleitte daarom voor 'open' stemhokjes in Zürich. ''Hiermee kunnen we volledige transparantie van de verkiezing waarborgen'', aldus de Jordaniër.

Het verkiezingscomité benadrukte in een reactie echter dat de stemming geheim is. Volgens Scala moeten de 209 stemmers hun mobiele telefoons en andere opnameapparatuur inleveren voordat ze het hokje in gaan.

Vrijdag

De verkiezingen zijn volgende week vrijdag in Zürich. Sjeik Salman bin Ebrahim al-Khalifa uit Bahrein lijkt samen met de Zwitser Gianni Infantino te gaan striijden om de opvolging van Blatter.

Naast prins Ali, Champagne, sjeik Salman en Infantino is ook de Zuid-Afrikaan Tokyo Sexwale in de race.