Lindsey Vonn heeft zich zaterdag verzekerd van de wereldbeker op de afdaling. De Amerikaanse eindigde als tweede in La Thuile en is daardoor niet meer te achterhalen door de concurrentie. 

Dagwinnaar in het Italiaanse skioord was Nadia Fanchini. Voor eigen publiek haalde ook haar landgenote Daniela Merighetti het podium.

De 31-jarige Vonn won vorig jaar ook al de wereldbeker op de afdaling. In totaal heeft ze nu acht keer het klassement op de afdaling op haar naam geschreven. In totaal heeft de olympisch kampioene van 2010 op de afdaling nu twintig kristallen bokalen thuis staan.

De Amerikaanse nam ook de leiding in het algemeen klassement om de wereldbeker. Ze passeerde de Zwitserse Laura Gut, die onder moeilijke en wisselende omstandigheden buiten de top tien eindigde.

Vonn had vrijdag nog voor ophef gezorgd door nadat ze met materiaalpech was uitgevallen, haar gebroken ski in een filmpje op Facebook met een hamer te bewerken. Een dag later verwijderde ze de beelden en bood ze haar publiekelijk haar excuses aan voor wat ze een ''grote fout'' noemde. ''Het was een manier om mijn emoties uit te drukken, maar ik snap dat het verkeerd uitgelegd kan worden.''

Video: Vonn slaat ski stuk met hamer