Klassementsleider Ingmar Berga mag zaterdag van zijn trainer Jillert Anema niet starten in de finale van de KPN Marathon Cup in Alkmaar.

De 31-jarige Drent zou volgens Anema afgelopen woensdag niet aanvallend genoeg geschaatst hebben. "Ik mag niet rijden. Na de wedstrijd kreeg ik ineens een verwijt", zegt de verbouwereerde Berga tegen Schaatsen.nl.

De klassementsleider kampt al de hele winter met rugklachten en besloot daarom wat rustiger aan te doen met het oog op het klassement. "Het wordt me niet in dank afgenomen dat ik voor het klassement heb gereden. Jillert vindt dat ik de cup eerder dit seizoen al binnen had moeten hebben."

Berga maakte eerder al bekend dat hij zijn ploeg Team Royal A-ware/Fonterra na dit seizoen verruilt voor Okay Fashion & Jeans en vermoedt dat dat meespeelt bij het besluit van Anema. "Misschien is het de teleurstelling dat ik wegga. Toch heb ik dat gewoon netjes besproken, ook dat ik in gesprek was met andere ploegen. Alles leek koek en ei, maar blijkbaar niet."

"Ik had graag een mooie laatste wedstrijd laten zien, maar dat mag niet. Nu moet ik in mijn spijkerbroek het podium op. Ik heb jarenlang hard gewerkt voor deze ploeg en ik heb Jillert een goede dienst bewezen. Dit is kinderachtig, klaar."

'​Geen meter meer'

Mocht Anema zich bedenken en de hoe dan ook aanwezige Berga toch de kans gunnen om zijn titel zelf veilig te stellen in Alkmaar, dan bedankt de Drent daarvoor. "Ik rijd geen meter meer voor Jillert."

Berga kan alleen maar hopen dat zijn ploeggenoten ervoor zorgen dat concurrent Frank Vreugdenhil niet met minstens een ronde verschil wint. "Een aantal ploeggenoten zei wel: 'We gaan er alles aan doen om die cup voor jou veilig te stellen', maar van een deel heb ik nog helemaal niets gehoord."

Tactische keuze

Volgens Anema is het passeren van Berga een tactische keuze. "Het is natuurlijk heel creatief om een klassementsleider niet te laten starten", geeft Anema toe tegenover de NOS. "Maar daar is natuurlijk over nagedacht. Dat ga je pas doen op het moment dat dingen niet lopen zoals je graag zou willen. Afgelopen woensdag hebben we een wedstrijd gereden. Als vanavond een kopie van die wedstrijd wordt, dan komt het oranje pak (voor de winnaar van het eindklassement, red.) van Ingmar in gevaar. En ook ons ploegenklassement."

Anema heeft zijn keuze uitgelegd aan Berga en toont begrip voor de reactie van zijn pupil. "Hij was natuurlijk wel teleurgesteld, maar de reactie was oké. Hij heeft volgens mij gewoon niet de topvorm. Dan krijg je vaak dat de reactie geen topvorm herbergt. Dat geeft ook helemaal niks. Hij is het afgelopen jaar een geweldige teamplayer geweest. Dat waarderen we ook heel erg."

Anema hoopt dat hij en Berga nog op een goede manier uit elkaar gaan. "De bedoeling was dat we als vrienden uit elkaar gaan. Maar ik zie dat nog wel gebeuren. Ik denk dat het sop de kool niet waard is en dat na afloop wel duidelijk is dat dit de beste tactiek is om het oranje pak binnen te halen."