PEC Zwolle heeft zich vrijdag door een 2-0 overwinning op ADO Den Haag in de subtop van de Eredivisie genesteld.

Rick Dekker vlak voor rust en Lars Veldwijk in de blessuretijd van de wedstrijd waren verantwoordelijk voor de doelpunten in het Kyocera Stadion.

PEC gaat FC Groningen voorbij op de ranglijst en staat na 24 duels op de negende plaats. De ploeg van trainer Ron Jans heeft 35 punten, vijf meer dan ADO, dat elfde staat.

PEC heeft evenveel punten als FC Utrecht en NEC en slechts drie minder dan nummer drie Heracles Almelo, dat net als Utrecht en NEC later dit weekeinde in acte komt.

Slordig

ADO en PEC traden in Den Haag aan met een zege op zak, maar dat bleek geen garantie voor nieuw succes. Beide ploegen speelden slordig, ongeïnspireerd en in een veel te laag tempo.

ADO kwam er zo nu en dan nog wel eens gevaarlijk uit, maar de voortzetting was vaak te matig. Zo schoot Edouard Duplan naast na een foutje van Ouasim Bouy en kon de mee opgekomen linksback Aaron Meijers vrij in het strafschopgebied geen medespeler bereiken.

Aan de overkant liet PEC mogelijk nog minder zien. Het eerste schot op doel van de Zwollenaren was daarentegen wel direct raak. Dekker kreeg de bal een minuut voor rust ineens voor de voeten en volleerde die knap via de onderkant van de lat binnen: 0-1. Voor de jonge middenvelder was het zijn eerste treffer op het hoogste niveau.

Van der Heijden

Door die achterstand moest ADO na rust wel wat meer laten zien. Dat lukte echter zo moeizaam, dat het Haagse thuispubliek om de komst van Dennis van der Heijden begon te schreeuwen. De aanvaller scoorde vorige week bij zijn debuut direct twee keer voor ADO.

Coach Henk Fraser bracht het 19-jarige talent twintig minuten voor tijd in en de jongeling was bij het ingaan van het traditionele Haags kwartiertje zowaar dicht bij de gelijkmaker. Van der Heijden kopte op de lat, nadat Mike Havenaar al op doelman Mickey van der Hart was gestuit. De keeper pakte daarna ook nog de tweede poging van Van der Heijden.

Veldwijk besliste het duel een kwartier later. De spits, die met een kopbal al dicht bij de 2-0 was, schoot vanaf de zijkant hard raak en stelde daarmee de zege voor PEC veilig.

Bekijk de uitslagen, het programma en de stand in de Eredivisie