De geschorste FIFA-voorzitter Sepp Blatter krijgt naar eigen zeggen van meerdere voetbalbonden de vraag op welke kandidaat-voorzitter ze moeten stemmen bij de komende FIFA-verkiezing, maar de Zwitser weigert stemadvies te geven.

"Vier van de vijf kandidaten hebben met mij gepraat, dus het is onmogelijk om een kant te kiezen. Ik vind dat elk land zijn eigen beslissing moet nemen", zei Blatter donderdagavond in een interview met het Franse RMC Sport.

Op 26 februari wordt in Zürich de nieuwe voorzitter gekozen. Blatter, die in juni vorig jaar stopte als preses van de wereldvoetbalbond, denkt dat zijn opvolger het lastig gaat krijgen.

"Ik heb bij mijn herverkiezing enkele hervormingen aangekondigd en het zal voor de nieuwe voorzitter niet gemakkelijk zijn om die beloftes waar te maken. Ik betreur het nog steeds dat ik niet de tijd heb gekregen om de vernieuwingen binnen de FIFA door te voeren."

Schorsing

Blatter werd eind vorig jaar voor acht jaar geschorst door de ethische commissie van de FIFA wegens een dubieuze betaling aan het adres van Michel Platini.

De Fransman ontving 1,8 miljoen euro van de Zwitser en werd net als Blatter voor acht jaar uitgesloten van alle voetbalgerelateerde activiteiten. 

"Platini en ik zijn onschuldig", meent Blatter. "Er was sprake van een mondeling akkoord tussen ons en in Zwitserland geldt dat als een contract. Het heeft niks met ethiek te maken."