NYON - De vier Nederlandse clubs die in de nieuwe groepsfase van het UEFA-bekertoernooi uitkomen, zijn dinsdag in Nyon redelijk tot goed uit de loting gekomen. Feyenoord, FC Utrecht, AZ en SC Heerenveen zien voldoende mogelijkheden om in een groep van vijf ploegen bij de eerste drie te eindigen.

De ceremonie in Zwitserland leverde een aantal mooie affiches op, bijvoorbeeld: Benfica - SC Heerenveen (21 oktober), Club Brugge - FC Utrecht (25 november), Feyenoord - Schalke'04 (1 december) en AZ - Glasgow Rangers (2 december). In die laatste wedstrijd speelt verdediger Ricksen, al vier jaar een Ranger, tegen zijn oude club AZ.

Booy

Foeke Booy, de coach van FC Utrecht, reageerde verheugd op het bezoek aan Club Brugge op 25 november. "Ik heb daar zelf van 1988 tot 1994 gespeeld. Dat waren mooie tijden. Ik ken in Brugge nog steeds veel mensen. Club is in onze groep favoriet, maar het moet FC Utrecht lukken om bij de eerste drie te eindigen."

De bekerhouder speelt in groep C ook tegen Real Zaragoza (uit), Dnjepropetrvsk (thuis) en Austria Wien (thuis). "Brugge en Zaragoza zijn goed bereikbaar voor onze supporters", gaf Booy aan. "Ik ben blij dat we niet naar Oekraïne hoeven te reizen voor de wedstrijd tegen Dnjepr. Niet alleen wegens de grote afstand, maar ook door het weer dat daar aan het eind van het jaar heel slecht kan zijn."

Schalke'04

Naast Schalke'04, met de Nederlanders Oude Kamphuis en Van Hoogdalem onder contract, werd Feyenoord gekoppeld aan Hearts, met de Nederlander De Vries in de spits, FC Basel en Ferencvaros. Mark Wotte, technisch manager van de Rotterdamse club, toonde zich redelijk tevreden met deze loting. Hij was vooral blij met de thuiswedstrijd tegen Schalke'04, dat in eigen stadion altijd moeilijk te verslaan is.

"We zitten niet in de makkelijkste, maar ook niet in de moeilijkste groep", liet Wotte weten. Hij reageerde namens coach Ruud Gullit, die een dagje buiten de Kuip doorbracht. "Met FC Basel en Ferencvaros treffen we twee landskampioenen. Schalke'04 is ook een gerenommeerde club. Niettemin moeten we in deze groep bij de eerste drie kunnen eindigen."

Heerenveen

SC Heerenveen-voorzitter Riemer van der Velde vond dat zijn club mooie tegenstanders had getroffen. De Friezen zijn met Benfica, Dinamo Zagreb, Beveren en Stuttgart ingedeeld in groep G. "We hoeven gelukkig niet ver te reizen. Ik zie wel mogelijkheden om te overwinteren. Benfica en Stuttgart zijn topclubs. Daar kunnen we nog wel wat van leren. Verder schat ik in, dat Zagreb en Beveren op hetzelfde niveau zitten als wij", zei Van der Velde.

Dinamo Zagreb

Trainer Gertjan Verbeek noemde Dinamo Zagreb de grote onbekende in het rijtje. "Ik wil de club graag met eigen ogen zien spelen. Op papier zijn we volgens mij niet kansloos om verder te komen. Beveren en Zagreb moeten we sowieso verslaan. Een derde plek in de groep zou mooi zijn. Ik kan dan mooi van de kerstdagen gaan genieten."

AZ

AZ-trainer Co Adriaanse was evenmin ontevreden met de loting van zijn club. De Alkmaarse ploeg treft in groep F Glasgow Rangers, AJ Auxerre, Grazer AK en Amica Wronki. "Het is een gunstige loting en ik zie zeker mogelijkheden om door te komen", stipte Adriaanse aan.

Hij ziet Glasgow Rangers en Auxerre als de betere ploegen. "Op papier zeker. Grazer AK is met ons te vergelijken, misschien zijn wij zelfs wel iets beter. Amica Wronki is de grote onbekende, maar dat kan eigenlijk geen topploeg zijn. Dat we thuis spelen tegen Glasgow Rangers is een groot voordeel. In Alkmaar is die ploeg zeker niet sterker dan PSV, Ajax of Feyenoord."