Handbalster Estavana Polman is in het ziekenhuis opgenomen met hartklachten. De spelverdeelster van de Deense club Esbjerg kreeg maandagavond tijdens het competitieduel met Viborg last van haar hart en kon niet verder.

"Ik heb al een aantal jaar soms last van hartritmestoornissen", vertelt Polman op de website van haar team. "Meestal gaat dat vanzelf over, maar nu niet."

Het boegbeeld van het Nederlands team ging per ambulance naar het ziekenhuis in Viborg en is daar dinsdag nog steeds. "Alles gaat momenteel goed. Ik wacht nu op de resultaten. Hopelijk kan ik snel naar huis."

Volgens directeur Per Kristiansen van Esbjerg heeft de 23-jarige Arnhemse, ondanks haar hartritmestoornissen, na onderzoek groen licht gekregen om topsport te blijven bedrijven. "We willen echter geen enkel risico nemen en volgen alle medische instructies", aldus Kristiansen. "Hopelijk is Estavana snel weer opgeknapt."

Groener

Het is nog onduidelijk wat de ziekenhuisopname van Polman betekent voor haar deelname aan het olympisch kwalificatietoernooi (OKT), dat van 17 tot en met 20 maart gehouden wordt in het Franse Metz.

Bondscoach Rob Groener heeft zijn selectie op 7 maart voor het eerst weer bij elkaar na het succesvolle WK in Denemarken in december, waar de handbalsters het zilver veroverden.

Twee ontmoetingen met Spanje voor de kwalificatie van het EK in 2016 staan dan op het programma. "Normaal gesproken is Estavana er dan bij, maar we willen uiteraard zekerheid hebben over haar gezondheid."

Groener wist af van de hartklachten bij Polman. "Ze heeft er eerder last van gehad. Dat was twee jaar geleden bij een kwalificatiewedstrijd in Italië voor het EK. Ook toen is ze onderzocht en het bleek verder geen belemmering voor haar sportcarrière. Dat hebben we allemaal kunnen zien."

OKT

Om zich te plaatsen voor Rio de Janeiro moet Nederland bij het OKT bij de eerste twee eindigen in een poule met Frankrijk, Tunesië en Japan.

De Nederlandse handbalsters wisten zich nog nooit te plaatsen voor de Spelen. In december pakte Oranje op het WK in het Deense Herning zilver. In de finale werd verloren van Noorwegen, dat al zeker is van een plek op de Spelen.