ZEIST - Scheidsrechter Jack van Hulten heeft zondag in de wedstrijd AZ- Ajax (0-0) het doelpunt van Barry van Galen rechtmatig afgekeurd wegens 'hands'. Dat stelde Jaap Uilenberg, hoofd scheidsrechterszaken van de KNVB, maandag in zijn column op de website van de nationale voetbalbond. "Het was een opzettelijke handsbal, die terecht is bestraft", betoogde de oud-arbiter.

AZ-trainer Co Adriaanse zei zondag na afloop van het duel dat zijn ploeg door Uilenberg bij een spelregelpresentatie aan het begin van het seizoen verkeerd was voorgelicht over de 'opzettelijke' handsbal. "Daar is geen sprake van", benadrukte Uilenberg. "Ik weet nog goed hoe hij destijds onze presentatie waardeerde."

Opzet

Uilenberg legde het maandag nog een keer uit: 'opzet' is het doorslaggevende punt bij de bestraffing van een handsbal. Daarbij zijn twee uitgangspunten van belang: 1. de hand moet naar de bal gaan; 2. de speler neemt een 'onnatuurlijke' houding aan.

Uilenberg: "Maar wat is onnatuurlijk? Onnatuurlijk is bijvoorbeeld wanneer een bal wordt tegengehouden door een speler met de armen omhoog en dat was het geval zondag bij AZ - Ajax. Dreigt een bal van dichtbij in het gezicht of tegen het lichaam te komen, dan is een afwerende beweging geen overtreding. Het excuus van lichaams- of gezichtsbescherming was bij Van Galen niet van toepassing, omdat de bal van grote afstand kwam. Er was voldoende gelegenheid om de bal te ontwijken."

Uilenberg besloot zijn uitleg met een vriendelijke sneer naar Adriaanse. "Iedereen kan er met zijn interpretatie wel eens naast zitten. Dat kan zelfs Co Adriaanse gebeuren!"