Theo Bos komt volgende maand bij de wereldkampioenschappen baanwielrennen in Londen uit op de sprint en de kilometer tijdrit. 

De 32-jarige Bos werd maandag voor die twee onderdelen opgenomen in de selectie van sprintcoach René Wolff voor de mondiale titelstrijd, die van 2 tot en met 6 maart wordt gehouden op de olympische baan van 2012.

In Londen hoopt Bos, die dit jaar de baan verkiest boven het wegwielrennen, zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro. Dat lukt de vijfvoudig wereldkampioen op de baan normaal gesproken alleen als lid van de teamsprint.

Voor dat onderdeel selecteerde Wolff nu Nils van’t Hoenderdaal, Hugo Haak, Jeffrey Hoogland en Matthijs Büchli, de renners die de afgelopen jaren Nederland vertegenwoordigden. Bij de vrouwen zijn Elis Ligtlee en Laurine van Riessen aangewezen.

"Theo is op dit moment nog niet sterk genoeg. Zijn startsnelheid is nog te laag om mee te kunnen met de anderen", legde Wolff zijn keuze bij de NOS uit.

Een keuze voor de Spelen wordt pas later gemaakt. "Na de WK gaan we op trainingskamp naar Spanje, in mei en juni gaan we op hoogtestage naar Mexico. Pas daarna bepaal ik wie in Rio de teamsprint gaan rijden'', aldus Wolff.

Hoogland

In het sprinttoernooi krijgt voormalig wereldkampioen Bos gezelschap van Jeffrey Hoogland. Büchli start ook op de keirin. Ligtlee en Van Riessen hebben een vol programma met ook nog de sprint, de 500 meter tijdrit en de keirin.

Jabik-Jan Bastiaans, bondscoach van de duurrenners maakte zijn selectie al eerder bekend.

Volledige selectie WK baanwielrennen

Mannen: Nils van’t Hoenderdaal (teamsprint), Hugo Haak (teamsprint),Jeffrey Hoogland (teamsprint en sprint), Matthijs Büchli (teamsprint en keirin), Theo Bos (sprint en kilometer tijdrit), Tim Veldt (Omnium)

Dion Beukeboom (ploegenachtervolging), Roy Eefting (ploegenachtervolging), Wim Stroetinga (ploegenachtervolging), Jan Willem van Schip (ploegenachtervolging), Joost van der Burg (ploegenachtervolging).

Vrouwen: Elis Ligtlee (teamsprint, 500 meter, keirin en sprint), Laurine van Riessen (teamsprint, 500 meter, keirin en sprint), Kirsten Wild (Omnium).