Martin Klizan heeft het ABN Amro-toernooi in Rotterdam op zijn naam geschreven. De 26-jarige Slowaak was zondag in de finale met 6-7 (1), 6-3 en 6-1 te sterk voor de Fransman Gaël Monfils. 

De ongeplaatste Klizan boekte zijn vierde toernooizege. De linkshandige speler speelde pas zijn eerste ATP 500-finale, het niveau onder de Grand Slam- en Masterstoernooien.

Klizan, de huidige nummer 43 van de wereld, is met zijn overwinning de opvolger van Stan Wawrinka, die vorig jaar in de eindstrijd afrekende met Tomas Berdych.

"Ik kan het nog steeds niet geloven", jubelde Klizan na afloop. "Het was mijn droom om mijn naam tussen deze grote namen te zien", doelde de Slowaak op oud-winnaars als Roger Federer, Andy Murray, Lleyton Hewitt, Goran Ivanisevic en Boris Becker.

"Het is een geweldig gevoel, dit is de beste prestatie uit mijn loopbaan tot nu toe. Ik ben heel, héél erg trots", aldus Klizan, die in totaal acht matchpoints wegwerkte op het hardcourt in Rotterdam.

De Slowaak werd vanwege zijn ontsnappingen al de 'Escape Artist' gekroond. "Ik heb elke dag gevochten voor wat ik waard was, dat kan ook niet anders wanneer je partijen van drie uur speelt. Ik kan nog steeds niet geloven hoeveel matchpoints ik heb overleefd."

Aanvallend

Klizan maakte in zijn voorgaande partijen in Ahoy indruk met zijn aanvallende speelwijze en koos daar ook in de finale voor. Met harde forehands, dropshots en snelle volleys maakte hij het Monfils meer dan lastig.

De als vijfde ingeschaalde Fransman speelde een stuk minder aanvallend en wachtte vaak geduldig af op de baseline. Beide spelers kregen in de eerste set de nodige breakkansen, maar een tiebreak moest uiteindelijk de beslissing brengen.

Daarin bleek Monfils een maatje te groot voor Klizan, die veel onnodige fouten maakte en slechts één punt wist te pakken.

Indrukwekkend

Monfils oefende in de tweede set wat meer druk uit op Klizan, die zich niet gek liet maken en regelmatig zijn tegenstander passeerde met indrukwekkende slagen.

Bij een 4-3 voorsprong kreeg Klizan zelfs een aantal breakpoints, waarna Monfils een dubbele fout sloeg. Klizan serveerde vervolgens de set koeltjes uit: 6-3.

Klizan denderde in de derde en beslissende set door en gaf Monfils geen schijn van kans meer. De Slowaak liep al snel uit naar 5-0 en benutte bij een 5-1 stand zijn derde matchpoint.