Zaterdag 1 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Eelco Sintnicolaas

Atletiek Sintnicolaas geeft op tijdens NK indoor en mist WK

Eelco Sintnicolaas heeft zondag na vijf onderdelen opgegeven bij de zevenkamp tijdens de NK meerkamp indoor. De atleet uit Apeldoorn liep bij de warming-up van het polsstokhoogspringen een blessure op
Door ANP/NU.nl

"Ik voelde na mijn afzet een tik in mijn hamstring en wist meteen dat het mis was. Ik denk een spierscheurtje'', zei Sintnicolaas bij de NOS.

De vijfvoudig Nederlands kampioen ging aan de leiding bij de nationale titelstrijd in het Omnisport. Zijn opgave betekent ook dat hij volgende maand niet zal meedoen aan de WK indoor in Portland (Verenigde Staten).

"Het is einde indoorseizoen. Ik ben er best verdrietig om, want ik zat lekker in de wedstrijd en was op weg naar een goede score. Ik wilde graag meedoen aan de WK, daarom is het balen dat mijn lichaam me in de steek laat.''

Verdoving

De voormalig Europees indoorkampioen (2013) had deze winter goed getraind, maar was nog erg beducht voor de problemen met zijn enkel. De blessure die hem vorig jaar tot opgave dwong bij de WK in Peking, is nog altijd niet verholpen.

Met een verdoving begon hij zaterdag aan de eerste vier onderdelen en na 6,90 seconden (60 meter), 7,15 meter (verspringen), 14,86 meter (kogelstoten) en 1,88 (hoogspringen) stevende Sintnicolaas af op zijn zesde indoortitel.

De 60 meter horden op zondag ging ook goed in 7,90 seconden, maar daarna ging het mis met zijn hamstring hem. De Nederlands recordhouder op zowel de tienkamp (8506 punten) als de zevenkamp (6372 punten) staakte meteen de strijd, want hij wil zijn zomerseizoen niet in gevaar brengen.

Butter

Michel Butter veroverde de Nederlandse titel op de 10 kilometer. De marathonloper uit Castricum liep de wegwedstrijd in het Noord-Hollandse Schoorl in 29.44 minuten en was daarmee net iets sneller dan Khalid Choukoud, die 29.47 noteerde en daarmee het zilver won.

De derde plaats was voor Ronald Schroër, die finishte in 30.25. Titelverdediger Abdi Nageeye ontbrak.

Butter, in voorbereiding op de marathon van Rotterdam, won de wedstrijd niet. De Brit Ross Millington en de Noor Sondre Nordstad Moen waren sneller dan de Nederlander in de internationale wedstrijd over 10 kilometer. Millingtons tijd was 29.31, die van Nordstad Moen 29.43.

Cherono

De titel bij de vrouwen ging naar Elizeba Cherono. Voor de geboren Keniaanse is het haar eerste kampioenschapsmedaille, want de hardloopster uit het Brabantse Sprundel heeft sinds kort een Nederlands paspoort. Ze was in een tijd van 34.02 de beste Nederlandse.

Het NK-zilver was voor Jamie van Lieshout met een tijd van 34.10, het brons ging naar Ruth van der Meijden in 34.26.

Ook de wedstrijd bij de vrouwen kende een buitenlandse winnares. De Zweedse Meraf Bata liep met 33.21 de beste tijd, de Britse Lily Partridgde werd tweede in 3.27.


Lees meer over:

NK indoorEelco SintnicolaasWK indoorMichel Butter

Aanbevolen artikelen