Shorttracker Knegt mist WK na zware val in Dordrecht

Sjinkie Knegt heeft vrijdag tijdens de wereldbekerwedstrijden shorttrack in Dordrecht bij een zware val drie ribben gebroken en een scheurtje in zijn lever opgelopen. De Fries komt daardoor niet meer in actie dit seizoen en mist onder meer het WK.

De 26-jarige Knegt moet ter observatie een paar dagen in het ziekenhuis blijven en komt daarom niet meer in actie in Dordrecht. De Fries mist ook het wereldkampioenschap shorttrack van volgende maand in Seoul, waar hij zijn titel wilde verdedigen.

De kopman van de Nederlandse ploeg kwam vrijdag hard ten val op de relay en werd tien minuten behandeld op het ijs en daarna per brancard afgevoerd. Knegt droeg een zuurstofmasker tijdens zijn aftocht.

Knegt kwam in de laatste ronde in hard aanraking met de Brit Jack Whelbourne, knalde de boarding in en bleef daarna op het ijs liggen. Hij schreeuwde het na zijn val uit van de pijn. Groot-Brittannië werd na afloop van de race gediskwalificeerd, waardoor Nederland wel door ging naar de halve finale.

"Het was een Mike Tyson-achtige klap'', zei bondscoach Jeroen Otter over de val. ''De Brit raakte Sjinkie met zijn knie op de borst en kin. Ik denk dat Sjinkie een seconde buiten bewustzijn was, want ik zag zijn ogen even gek wegdraaien. Bij zo'n harde klap ben je even al je lucht kwijt.''

Knegt werd na de val naar het ziekenhuis afgevoerd en daar constateerden de artsen drie gebroken ribben, een kleine scheur in de lever en inwendige kneuzingen. Knegt mag daarmee de komende weken niet de baan op, wat direct het einde van zijn seizoen betekent. De Fries beleefde toch al een tegenvallend jaar, want het EK liep door materiaalproblemen en een valpartij ook uit op een deceptie.

Wereldbeker

De shorttracker had zijn seizoen zaterdag nog enige kleur willen geven door het wereldbekerklassement van de 1500 meter op zijn naam te schrijven. Hij had de eerste Nederlander kunnen zijn die dat doet. Door zijn blessures heeft de Zuid-Koreaan Kwak Yoon-gy, tweede in het klassement achter Knegt, de eindzege nu voor het grijpen.

Knegt veroverde vorig jaar zowel de Europese- als de wereldtitel. Hij werd in december gekozen tot Sportman van het Jaar.

Lees meer over:
Tip de redactie