Ireen Wüst liep donderdag het goud op de 3000 meter bij de WK afstanden op slechts 0,08 seconden mis, maar daar zat ze na afloop niet heel erg over in.

''Als je zó dichtbij bent, is dat toch wel even balen. Maar ik kan ook van dit zilver genieten. Ik ben trots op mezelf dat ik het Sablikova, die echt in vorm is, nog zó moeilijk heb kunnen maken'', zei Wüst tegen de NOS.

Wüst is, mede door een mislukte voorbereiding op het seizoen, fysiek nog altijd niet op haar gebruikelijke niveau. De 29-jarige schaatsster had dan ook niet verwacht dat ze überhaupt in de buurt zou komen van de tijd van winnares Sablikova.

Met een tijd van 4.03,13 ging Wüst echter lange tijd aan de leiding, maar haar Tsjechische rivaal was toch 0,08 seconden te snel. Volgens Wüst had ze zelf ook niet veel harder kunnen rijden.

Vechten en werken

''Ik heb echt alles gegeven. Alleen in de tweede ronde liet ik het even lopen. Daarvoor kan ik me nu wel voor mijn kop slaan. Ik kwam daarna goed terug, maar dat kostte veel energie. 

"Het was vechten en werken. En als ik mijn schaats bij de finish iets meer naar voren had geschoven, had ik nu goud gehad. Want hoeveel is nu 0,08 seconde?'', aldus Wüst.