ZEIST - Kevin Hofland, Dave van den Bergh en Arjen Robben hebben zich maandag bij bondscoach Marco van Basten afgemeld voor het WK-kwalificatieduel tussen Nederland en Macedonië, zaterdag in Skopje. Het trio kampt met blessures.

Van Basten riep de 23-jarige Kevin Bobson (Willem II) op als enige vervanger. De linksbenige vleugelspeler kreeg nooit eerder een uitnodiging voor het Nederlands elftal. Hij kwam eerder drie keer uit voor Jong Oranje. De selectie telt nu negentien man, van wie Ruud van Nistelrooij voor het duel met Macedonië nog is geschorst.

Bobson

Bobson dacht eerst aan een grap toen hij maandagavond door Van Basten werd gebeld. "Dat was wel even schrikken, ja. Hiermee had ik nooit rekening gehouden. Ik doe mijn best bij Willem II, meer kan ik niet doen. Toen ik eenmaal doorhad dat ik wel degelijk voor Oranje was geselecteerd, ging ik even helemaal los. Het was echt fantastisch nieuws", zei Bobson in het radioprogramma Langs de Lijn.

Hofland

Hofland raakte afgelopen weekeinde geblesseerd aan zijn enkel. De verdediger van VfL Wolfsburg had eind vorige maand al last van het gewricht, waaraan hij de laatste jaren vaker was geblesseerd. "Het is niet dezelfde pijn als destijds", liet hij weten in het NOS Sportjournaal. "Maar ik ben er natuurlijk wel extra voorzichtig mee."

Hofland: "Ik wil gewoon lekker voetballen en fit blijven. Ik kan me ten aanzien van die enkel niets veroorloven. Niet bij Wolfsburg en Oranje, maar ook niet voor mijn eigen gezondheid. Als het goed is, heb ik nog een lange loopbaan voor me in de voetballerij. Daarom is het nu beter rust te nemen met die enkel."

Van den Bergh

Van den Bergh moest afhaken met een kwetsuur aan zijn hamstring. De aanvaller van FC Utrecht viel zondag in de wedstrijd tegen RKC Waalwijk (3-2) uit. Ook hij had al eerder last. "Zondag schoot het er weer in", liet hij weten. "De blessure is erger dan ik had gedacht. Ik ben wel een week of twee uitgeschakeld. Deze blessure komt op een heel vervelend moment. Ik was juist zo blij met mijn herkansing bij Oranje."

Robben

Robben is nog steeds niet helemaal hersteld van een voetblessure, die hij in de voorbereiding van het nieuwe seizoen opliep. Vorige week bij Chelsea kreeg hij opnieuw te maken met een terugslag. Toch riep Van Basten hem vrijdag op voor Oranje, tot verbazing en ergernis bij Chelsea-coach José Mourinho.

"Arjen Robben kan niet rennen, hij kan geen bal schieten en hij kan zeker niet trainen. Dus hoe kan hij dan naar het nationaal team gaan?", vroeg Mourinho zich af. "Het enige dat hij kan doen is aanwezig zijn en klappen voor zijn medespelers. De komende vijftien dagen is hij niet fit, dat is onmogelijk."

Contact

Mourinho zei niet te begrijpen waarom er met de KNVB geen contact is geweest over de uitverkiezing van Robben. "We spreken regelmatig met bijna alle landen, Engeland, Duitsland en IJsland. Maar we hebben geen contact met Nederland."