Marin Cilic is woensdag doorgedrongen tot de kwartfinales van het ABN Amro World Tennis Tournament in Rotterdam.

De nummer twee van de plaatsingslijst uit Kroatië had twee tiebreaks nodig tegen Gilles Müller uit Luxemburg: 7-6 (2) en 7-6 (7).

Na een gelijkopgaande eerste set, waarin beide mannen zonder al te veel moeite hun servicegames behielden, sloeg Cilic toe in de tiebreak.

In de tweede set leek de US Open-winaar van 2014 zich makkelijker naar de winst te spelen, maar hij verzilverde de breakpoints die hij kreeg niet. Een opgeleefde Müller moest in de tiebreak alsnog capituleren.

Na het afzeggen van Roger Federer en Richard Gasquet geldt Cilic als favoriet voor de eindzege in Rotterdam. De nummer dertien van de wereld is de hoogstgeplaatste speler en lijkt bovendien langzaam in het toernooi te groeien.

"In een toernooi kan je een paar zware partijen hebben in het begin en daarna beter gaan spelen. Dan ga je steeds beter om met de lastige momenten'', aldus de Kroaat. "Ik geniet er vooral van, ik had het naar mijn zin vandaag.''

Monfils

De als vijfde geplaatste Gaël Monfils schaarde zich onder de laatste acht. De Fransman won in drie sets van Borna Coric, die in de vorige ronde Thiemo de Bakker nog had uitgeschakeld. Het werd 6-3, 5-7 en 6-2.

Ook de Duitser Phillip Kohlschreiber plaatste zich woensdag voor de kwartfinales. Hij won overtuigend van de Kroaat Ivan Dodig met 6-4 en 6-2.

De als zesde geplaatste Roberto Bautista Agut en de als achtste gepaatste Viktor Troicki veroverden een plekje in de tweede ronde. Bautista Agut won van Joao Sousa (7-6 (4), 1-6 en 6-3) en Troicki versloeg Andrei Koeznetsov: 4-6, 7-6 (2) en 6-3.

Jérémy Chardy en Alexander Zverev plaatsten zich eveneens voor de tweede ronde.

Huta Galung en Van den Berg

Jesse Huta Galung en Bart van den Berg konden niet stunten in het dubbelspel. Ze verloren van Ivan Dodig en Marcelo Melo.

Het Kroatische/Braziliaanse koppel won met 6-2 en 7-5 in de eerste ronde. De partij was na iets meer dan een uur voorbij.