Twee internationale tennisscheidsrechters zijn in het geheim geschorst door de Internationale Tennisfederatie (ITF) vanwege corruptie.

Dat blijkt uit een onderzoek van The Guardian.

Vier andere umpires lopen volgens de Engelse krant het risico voor het leven verbannen te worden uit het tennis. Het gaat onder meer om scheidsrechters uit Kazachstan, Turkije en Oekraïne.

De tennisscheidsrechters worden ervan beschuldigd geld aangenomen te hebben van gokbedrijven in ruil voor het manipuleren van de online livescores van wedstrijden bij de laagste professionele toernooien.

De ITF zou ook stil hebben gehouden dat het de Kazachse scheidsrechter Kirill Parfenov voor het leven heeft geschorst omdat hij via Facebook contact zou hebben gezocht met een collega om een wedstrijd te manipuleren. De tennisfederatie zou daarnaast de Kroatische umpire Denis Pitner voor een jaar uit zijn functie hebben gezet vanwege het regelmatig gokken op wedstrijden.

Livescore

Bij de kleinere internationale toernooien, zoals future- en challengertoernooien, staat de score die de scheidsrechter bijhoudt op een tablet rechtstreeks in verbinding met de livescore van de partij op de site van de ITF en het toernooi.

Gokbedrijven zouden een aantal scheidsrechters hebben gevraagd een minuut te wachten met het updaten van de score, zodat de bookmakers een voorsprong hebben op de gokkers bij het zogenaamde live wedden op wedstrijden. De scheidsrechters stuurden in ruil voor een geldsom ondertussen wel de score naar de bookmaker.

De BBC meldde in januari op basis van geheime documenten dat er de afgelopen tien jaar zestien spelers uit de top 50 verdacht worden van het bewust verliezen van wedstrijden.

Al die spelers, waaronder Grand Slam-winnaars, mochten desondanks actief blijven op het hoogste niveau. Ook op Wimbledon zou sprake zijn geweest van matchfixing.