De ECA, de belangenverenigingen van Europese topclubs, steunt Gianni Infantino in zijn poging om voorzitter van de FIFA te worden.

Dat meldde voorzitter Karl-Heinz Rummenigge van de ECA dinsdag na een vergadering van de topclubs in Parijs.

''Wij mogen weliswaar niet stemmen, maar we steunen Infantino'', aldus de Duitser, die tevens actief is als voorzitter van Bayern München.

De ECA bestaat inmiddels uit 220 clubs, waarvan acht uit Nederland: Ajax, PSV, Feyenoord, sc Heerenveen, AZ, Vitesse, FC Twente en FC Utrecht.

Infantino wil als hij wordt gekozen tot FIFA-preses veel samenwerken met de clubs.

''We zijn altijd zeer tevreden over hem geweest'', zei Rummenigge over de huidige secretaris-generaal van de UEFA. ''Onze samenwerking is serieus en vol vertrouwen.''

Bijna alle Europese landen steunen Infantino in de verkiezing, die ook al de steun van Midden- en Zuid-Amerika heeft gekregen. 

Uitbreiding

De Europese clubs staan op één punt echter lijnrecht tegenover Infantino. De Zwitser wil net als bijna alle andere kandidaten voor het voorzitterschap van de FIFA het deelnemersveld voor het WK uitbreiden naar veertig landen, acht meer dan nu.

De Italiaan Umberto Gandini, bestuurslid van AC Milan en de ECA, stelt dat de uitbreiding van het aantal WK-deelnemers de clubs 'niet bevalt'. De clubs vinden dat hun spelers daardoor nóg zwaarder belast zouden worden.

Uitbreiding van het WK-veld, dat in 2026 zou moeten ingaan, staat ook in de hervormingsplannen waar de FIFA op 26 februari over vergadert.

Naast Infantino zijn Tokyo Sexwale, prins Ali bin Al-Hussein, Jérôme Champagne en sjeik Salman bin Ebrahim al-Khalifa kandidaat om FIFA-voorzitter Sepp Blatter op te volgen. De verkiezingen worden op 26 februari gehouden.