Kenia overweegt niet deel te nemen aan de Olympische Spelen van komende zomer in Rio de Janeiro vanwege de uitbraak van het zikavirus in Brazilië en omringende landen.

"We gaan onze atleten daar niet heen sturen als het zikavirus een epidemie wordt", zei het hoofd van het Keniaanse olympisch comité dinsdag tegen persbureau Reuters.

Kenia behoort tot de beste atletieklanden ter wereld en stond bovenaan het medailleklassement bij de WK atletiek van 2015. 

De wereldkampioenen op de 800 meter (David Rudisha), 1500 meter (Asbel Kiprop), 3000 meter steeplechase (Ezekiel Kemboi), 400 meter horden (Nicolas Bett) bij de mannen en de 10.000 meter (Vivian Cheruiyot) en de 3000 meter steeplechase (Hyvin Jepkemoi) bij de vrouwen komen uit het Oost-Afrikaanse land.

Voorzitter Keino heeft het organisatiecomité van de Spelen laten weten dat hij zich zorgen maakt. ''We hebben duidelijk gemaakt dat we niet naar Rio komen als ze dit mogelijk gevaarlijke virus niet kunnen uitroeien. Als ze ons echter kunnen verzekeren dat alles in orde is en er geen gevaar dreigt voor iedereen, dan komen we.''

VS

Een dag eerder kwam al naar buiten dat het olympisch comité van de Verenigde Staten al zijn sportbonden een duidelijke boodschap heeft meegegeven. Wie zich zorgen maakt over zijn of haar gezondheid, moet in augustus niet naar Rio gaan. De comités van Australië en Nieuw-Zeeland zitten op dezelfde lijn.

De Nederlandse sportkoepel NOC*NSF liet eerder al weten dat het zich geen grote zorgen maakt en duidelijke gezondheidsprotocollen heeft voor de olympische atleten.

De Braziliaanse autoriteiten schatten dat zo'n 500.000 tot 1,5 miljoen mensen in het land besmet zijn met het virus. In Colombia zijn 25.000 gevallen gemeld. De Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) heeft hierdoor een 'internationale noodsituatie' uitgeroepen. 

Verspreiding zikavirus