Minimaal 26 Afrikaanse landen zullen later deze maand niet op sjeik Salman bin Ebrahim Al-Khalifa stemmen bij de FIFA-verkiezingen, zegt de Liberiaan Musa Bility.

Bility had zich eerder zelf ook kandidaat gesteld, maar hij kwam niet door de integriteitscontrole om mee te dingen naar de functie van FIFA-voorzitter. 

Sjeik Salman kreeg onlangs nog de steun van de Afrikaanse voetbalbond (CAF). Bility zegt maandag dat hij bijna de helft van de daarbij aangesloten landen heeft gesproken.

"Laat me vertellen dat ze sjeik Salman niet steunen", aldus de voorzitter van de Liberiaanse voetbalbond tegen persbureau AP. "Als land hebben we het recht om te stemmen op wie we willen. Onze rechten staan los van de rechten van het CAF."

De steun van het CAF was een grote overwinning voor sjeik Salman. Volgens de Afrikaanse bond kozen de 54 leden unaniem voor de kandidaat uit Bahrein. In totaal heeft de FIFA 209 leden die mogen stemmen.

Favoriet

Sjeik Salman geldt als favoriet voor de verkiezing op 26 februari, wanneer een opvolger voor Sepp Blatter wordt gekozen. De Zwitser Gianni Infantino lijkt zijn grootste concurrent. De secretaris-generaal van de Europese voetbalbond UEFA heeft de steun van vele Europese landen, waaronder Italië, Frankrijk, Duitsland en Rusland, en heel Zuid- en Midden-Amerika.

Onlangs maakte Infantino bekend dat Andorra, Oostenrijk, Georgië, Polen, Spanje en Servië eveneens achter hem staan.

De Oostenrijker Leo Windtner vertelde maandag dat Tsjechië, Hongarije, Liechtenstein en Slowakije hetzelfde gaan doen. Nederland heeft nog niet bekendgemaakt wie het steunt.

De opvolger van Blatter wordt op 26 februari tijdens een buitengewoon congres in Zürich gekozen. Prins Ali bin Al-Hussein, Tokyo Sexwale en Jérôme Champagne zijn de andere kandidaten.