De Denver Broncos hebben in de nacht van zondag op maandag voor de derde keer de Super Bowl gewonnen. De ploeg van quarterback Peyton Manning was in de vijftigste editie van de finale van het American football-seizoen met 24-10 te sterk voor de Carolina Panthers.

De Broncos schreven de Super Bowl eerder in 1998 en 1999 op hun naam. De Panthers stonden voor de tweede keer in de NFL-finale na 2004 en wachten nog steeds op hun eerste zege.

De 39-jarige Manning mag zich voor de tweede keer Super Bowl-winnaar noemen. De quarterback, die ook twee finales verloor, zegevierde eerder in 2007 met de Indianapolis Colts.

Veel analisten verwachten dat hij na dit seizoen afscheid neemt van de NFL, maar Manning wilde daar direct na afloop nog geen duidelijkheid over verschaffen.

Panthers-quarterback Cam Newton werd zaterdag nog voor het eerst in zijn carrière uitgeroepen tot meest waardevolle speler (MVP) van het reguliere NFL-seizoen, maar de 26-jarige Amerikaan moest in Santa Clara, Californië zijn meerdere erkennen in de verdediging van de Broncos.

Tekenend voor de wedstrijd was dat voor de tiende keer in de historie de MVP van Super Bowl een defensieve speler was. Von Miller mocht de prijs na afloop in ontvangst nemen.

Super Bowl 50 in beeld

De Denver Broncos hebben de vijftigste Super Bowl gewonnen door met 24-10 te winnen van de Carolina Panthers. © Getty Images
De legendarische Broncos-quarterback Peyton Manning won zijn tweede Super Bowl. © Getty Images
De traditionele 'fly-over' bij Super Bowl 50. © Getty Images
Ze zegt vooral af te hebben gekeken bij Whitney Houston, die in 1991 de taak vervulde en daarmee destijds eveneens op een voetstuk geplaatst werd. "Zij is mijn favoriet. Toen ik klein was ging ik bovenaan de trap staan en zong ik met haar versie mee." © ANP
Broncos-verdediger Von Miller bracht Cam Newton bij de tweede keer balbezit voor Carolina naar de grond, waarna de bal vrijkwam. © Getty Images
Denver-verdediger Malik Jackson scoorde vervolgens de eerste touchdown van de wedstrijd. © ANP
Panthers-verdediger Josh Norman onderbreekt een pass voor Jordan Norwood. © Getty Images
Beide aanvallen hadden het erg lastig in de eerste helft. © Getty Images
Brandon McManus maakte twee field goals in de eerste helft, goed voor in totaal zes punten voor de Broncos. © Getty Images
Cam Newton werd in de eerste helft goed in toom gehouden door de defensie van de Broncos. © Getty Images
Jonathan Stewart sprong in het tweede kwart naar de eerste punten voor de Panthers: 10-7. © Getty Images
Stewart liep in het eerste kwart nog een voetblessure op. © Getty Images
In de rust trad Coldplay op, met gastoptredens van Beyoncé en Bruno Mars. © Getty Images
Zanger Chris Martin van Coldplay. © Getty Images
Beyoncé, Chris Martin en Bruno Mars. © Getty Images
Broncos-verdediger T.J. Ward onderschepte in de tweede helft een pass van Newton. © Getty Images
Miller was ook in de tweede helft niet af te stoppen door de Panthers. Zijn tweede turnover zorgde voor de tweede touchdown voor de Broncos. © Getty Images
Broncos-quarterback Manning won zijn tweede Super Bowl in vier pogingen. © Getty Images
De Broncos wonnen de Vince Lombardy Trophy eerder in 1998 en 1999. © Getty Images

Touchdown

Manning werd in zijn carrière vijf keer uitgeroepen tot MVP van het reguliere seizoen, maar dit jaar was het lastigste in zijn 18-jarige loopbaan. De quarterback van de Broncos kreeg de bal als eerste in Levi's Stadium en hij leidde zijn ploeg direct naar een field goal: 3-0.

Het betekende de eerste achterstand in deze play-offs voor de Panthers, die tot de Super Bowl maar één nederlaag leden in achttien duels.

De aanval van de Panthers onder leiding van Newton kende direct veel problemen met de zeer sterke defensie van de Broncos.

Sterverdediger Miller bracht Newton bij de tweede keer balbezit voor Carolina naar de grond, waarna de bal vrijkwam en Malik Jackson simpel de eerste touchdown uit zijn carrière kon scoren: 10-0.

Interceptie

Newton herstelde zich direct met de beste aanvalsserie van de eerste helft. Running back Jonathan Stewart sprong in de endzone voor de eerste punten voor de Panthers: 10-7.

De aanval van de Broncos speelde in het vervolg van de eerste dertig minuten weinig klaar, maar een punt return van 61 yards van Jordan Norwood, de langste in geschiedenis van de Super Bowl, bracht Denver de tweede field goal van de wedstrijd: 13-7.

Dat was ook de ruststand, omdat beide defensies domineerden. De Panthers verspeelden via Mike Tolbert voor de tweede keer de bal en aan de andere kant gooide Manning de bal naar tegenstander Kony Ealy, die de pass van de Broncos-quarterback knap met één hand onderschepte.

Coldplay

Nadat Coldplay, Beyoncé en Bruno Mars de traditionele 'Halftime Show' hadden verzorgd, wisten beide ploegen direct na rust de helft van de tegenstander te bereiken. Maar waar Panthers-kicker Graham Gano op de paal mikte, daar schoot zijn Broncos-collega Brandon McManus voor de derde keer raak: 16-7.

De Panthers leken vervolgens na een spectaculaire vangbal van Corey Brown op weg naar hun tweede score van de wedstrijd, maar Newton werd onderschept door Broncos-verdediger T.J. Ward.

De defensie van de Panthers probeerde nog een keer het duel te doen kantelen. Ealy sloeg de bal uit de handen van Manning en het balverlies van de Broncos leverde de Panthers drie punten op: 16-10.

Miller bleef echter niet af te stoppen voor Carolina en de linebacker pakte de bal met nog vier minuten te gaan voor de tweede keer af van Newton. C. J. Anderson profiteerde en tekende met een touchdown voor de eindstand: 24-10.

Video: Fans vieren feest 

Fans Broncos vieren feest na winnen Super Bowl
Fans Broncos vieren feest na winnen Super Bowl